Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Evropski parlament u utorak će raspravljati o uvođenju sankcija Dodiku

U zvaničnom saopćenju Evropskog parlamenta navodi se da zastupnici EP će u utorak razgovarati o političkoj situaciji u BiH gdje je kako su oni naveli, secesionistička retorika i djelovanje ugrožavaju stabilnost zemlje.

“Politička situacija u Bosni i Hercegovini je sve više napeta, uz porast nacionalizma i separatizma koji i dalje ugrožavaju mir, stabilnost i integritet zemlje, uključujući funkcionisanje državnih institucija. U januaru su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH, te ga optužile za korupciju i za prijetnju stabilnosti zemlje”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se kako trenutni nisu na snazi nikakve sankcije EU.

“U izvještaju o provedbi Zajedničke vanjske i sigurnosne politike, usvojenom 17. februara 2022., zastupnici Evropskog parlamenta pozvali su EU da također uvede ciljane sankcije gospodinu Dodiku i njegovim saveznicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Trenutno nisu na snazi nikakve sankcije EU”, zaključuje se u saopštenju.

Raport.ba