Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Fizički obračun službenika bh. ambasade u Jordanu. U slučaj se uključio glavni inspektor

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine upoznato je o incidentu u Ambasadi BiH u Jordanu, gdje je, prema navodima medija, došlo do fizičkog obračuna između dvojice službenika ambasade, kazala je Feni Mirela Bubalo, savjetnica u kabinetu ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića.

“Glavni inspektor radi na ustanovljavanju činjenica. Ministarstvo vanjskih poslova BiH će potom postupiti u skladu sa zakonskim odredbama koje tretiraju ovakve slučajeve”, navelo je Bubalo.

Prema medijskim izvještajima, ambasador Bosne i Hercegovine Mato Zeko prije nekoliko dana pismenim je putem obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova da je u Ambasadi BiH u Jordanu koju on predvodi došlo prvo do verbalnog, pa onda i do fizičkog obračuna između visokorangiranih uposlenika Satka Bitange, ministar savjetnik, i Nenada Škipine, savjetnik, prenosi TVSA.

Na osnovu dopisa koje je Zeko uputio, do incidenta je došlo u momentu kada je ministar savjetnik Bitanga saznao da savjetnik Škipina hitno putuje u Sarajevo zbog popravka informatičke opreme.

“Bitanga je nakon toga otpočeo s verbalnim uvredama kako veleposlanika tako i savjetnika Škipinu, pri tome bezobzirno izmišljajući razne insinuacije, kao i stalnim ponavljanjem kako je on jedini profesionalac u diplomaciji, pri tom očigledno svjesno izazivajući već incident iz samo njemu znanih razloga.

Veleposlanik svjestan činjenice da ovakvi incidenti ne idu u prilog nikome, a poznavajući i činjenicu da ministar savjetnik Bitanga uglavnom ide na verbalno vrijeđanje kako nadređenih, tako i poznanika, nije želio reagovati, pri tome ne želeći uopšte ulaziti u polemiku”, stoji u dopisu.

No, kako stoji u nastavku pisma – verbalne uvrede koje je Bitanga iznosio su nastavljene, pa je u jednom momentu savjetnik Škipina reagovao tako da je Bitangu uhvatio za grkljan.

Raport.ba