Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Hadžibajrić je mjesecima znao da se obruč steže oko njega, dva tužilaštva vodit će dva odvojena procesa

Više od 150 policajaca jučer je na više od 20 lokacija pretresalo, izuzimalo imovinu osumnjičenih u zajedničkoj akciji tužilaštava KS i BiH kodnog naziva ‘Start’.

Kao (privremeni) epilog sinoć su uhapšeni načelnik Općine Stari Grad i zamjenik predsjednika NES-a Ibrahim Hadžibajrić, njegov sin Sied i sekretarka Općina Alma Destanović.

Iako se tokom dana špekuliralo o čemu se radi, te je dodatnu zabunu unijelo i saopćenje Tužilaštva KS o potvrđivanju optužnice protiv Hadžibajrića po pitanju nekih radnih prekršava, problem za osumnjičene su informacije iz Sky aplikacije

Kako je saopćeno, Hadžibajrić i ostali sumnjiče se za orgnizirani kriminal i pranje para, a kako je Raport objavio – između ostalog – sporna su i tri parkinga.

Općina Stari Grad odnosno načelnik Hadžibajrić dao je tri parkinga na korištenje određenim kriminalnim grupama – među kojima je i ona Admira Arnautovića Šmrka mimo zakona. A podaci iz Skyja govore da su oni korišteni za pranje para. U sve su navodno bili uključeni i Hadžibajrići, prije svega sin Seid.

Samo je to dio velike mreže praonica para u kojoj su osim parkinga bili uključeni i restorani koji su jučer također pretreseni.

No, zanimljivo je da je Hadžibajrić stariji već mjesecima bio svjestan da se istraga privodi kraju i da vodi ka njemu. Odnosno da se obruč oko njega steže velikom brzinom.

Tako je mjesecima unazad u nekoliko intervjua pa i kroz sponzorisane članke na pojedinim portalima (općinskim parama?) najavljivao moguće policijske epiloge. Nečiji cilj je, kako je to tvrdio drugi čovjek NES-a, da se zaustave projektu u Starom Gradu.

Naravno, Hadžibajrić je unaprijed htio stvoriti predstavu da se radi o montiranom slučaju jer je nekome ili nečemu zasmetao. Pitanje je da li u međuvremenu došlo do mogućeg uništenja eventualnih dokaza.

Zanimljivo je da se tokom jučerašnjeg dana nije oglasila njegova stranka, ali zato jesu pojedini botovi SDA koji su hapšenje Hadžibajrića predstavljali kao dio borbe protiv reisu-l-uleme kojem je Hadžibajrić uručio neku plaketu.

Sinoć uhapšeni vjerovatno bi uskoro trebali saznati hoće li tužilaštva zatražiti pritvor, a prema informacijama Raporta dva tužilaštva vodit će dvije odvojene istrage. Problem parkinga i ustupanja trećim licima, vodit će Tužilaštvo KS, dok bi se Državno tužilaštvo trebalo baviti ovim dijelom oko organiziranog kriminala i pranja para.

Raport.ba