Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Helsinški parlament građana Banja Luka: Stanivuković izjavama doprinio atmosferi linča

Helsinški parlament građana, kao organizacija koja od osnivanja radi na promociji i zaštiti ljudskih prava, ne može i ne želi ignorisati izjave prvog čovjeka grada Banja Luka Draška Stanivukovića koji je svojim izjavama doprinio atmosferi linča prema LGBT aktivistima/aktivistkinjama i novinarima/novinarkama.

Takođe, u mjesecu martu u kojem se provodi kampanja “Za život žena” izjave gradonačelnika poput: “Banja Luka će ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih porodičnih vrijednosti” su, u najmanju ruku, sramotne i stoga Helsinški parlament građana otkazuje sve ranije najavaljene aktivnosti u sklopu ove kampanje, uključujući i panel zakazan za danas u 18.00 sati u “Staklencu”, pod nazivom “Inspirativne žene – Koliko smo ravnopravne?”.

– Podsjećamo da je patrijarhat oblik društvene ogranizacije koji obilježava potpuna dominacija muškaraca nad ženama koja se izražava kroz različite društvene prakse i običaje. Svaka četvrta žena je na svojoj koži iskusila tu dominaciju, i da ovakve izjave gradonačelnika mogu biti shvaćene i kao opravdavanje nasilja koje žene trpe u svojim porodicama. Skrećemo pažnju da patrijarhat opresivno djeluje i na muškarce koji ne dijele vrijednosti patrijarhalne idelogije i nisu ili nemaju pristup pozicijama moći i odlučivanja – saopćeno je iz Helsinškog parlamenta građana.

Iz te organizacije naglašavaju da su u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj na snazi različiti zakoni i propisi kojima se štite prava žena na slobodu izbora, izražavanja i odlučivanja, kao i sva druga prava koja, ovakvim izjavama, bivaju dovedena u pitanje.

– U konačnici, ne želeći da oskrnavimo ono što su nam u nasljeđe ostavile mnogobrojne odvažne i slobodnomisleće žene, naše majke, bake i prabake, otkazujemo naše učešće u kampanji “Za život žena” koja se provodi u gradu koji ne samo da propagira retrogradne vrijednosti nego nije u stanju ni da u javnom prostoru zaštiti žene i djevojke, šaljući tako sliku o Banja Luci kao konzervativnom, zatvorenom i mjestu opasnom po život za sve one koji se ne uklapaju u konstruisanu sliku tradicionalnih, patrijarhalnih i porodičnih vrijednosti – navodi se u saopćenju Helsinškog parlamenta građana, povodom prekida saradnje sa Gradom Banja Luka zbog neprimjerenih izjava gradonačelnika Stanivukovića.

Vijest Helsinški parlament građana Banja Luka: Stanivuković izjavama doprinio atmosferi linča se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus