Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Hrvatska traži da se o BiH raspravlja na samitu EU krajem marta

Ministri za opće poslove EU-a započeli su u utorak u Bruxellesu rad na pripremama dnevnog reda sljedećeg redovitog samita EU-a krajem marta, a Hrvatska je zatražila da se na tom sastanku na vrhu razgovora o Bosni i Hercegovini.

„Hrvatska je sa svoje strane istaknula da bi htjela vidjeti raspravu na Europskom vijeću o Bosni i Hercegovini”, izjavila je državna tajnica u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova Adreja Metelko Zgombić.

Dodala je kako opasna situacija u Ukrajini ne bi trebala zasjeniti stanje u Bosni i Hercegovini koja se nalazi u ključnom trenutku razgovora o izbornoj reformi kako bi se uklonili svi oblici diskriminiacije u izbornom procesu te osigurala prava konstitutivnih naroda da biraju svoje predstavnike, navodi Hina.

Ministri država članica zaduženi za europske poslove razgovarali su i o stanju u Ukrajini, što će također biti na dnevnom redu redovitog proljetnog samita 24. i 25. marta.

„Ja sam u ime Hrvatske ponovila osudu ruskog priznanja dvaju ukrajinskih područja izvan vladine kontrole i podržali brzo usvajanje paketa sankcija”, rekla je Metelko Zgombić.

O sankcijama protiv Rusije u utorak popodne razgovaraju i ministri vanjskih poslova država članica na izvanrednom sastanku u Parizu.

Prije početka toga sastanka, hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je također osudio ruski ukaz o priznanju regija Donjeck i Lugansk

„Pozivamo Rusiju da opozove ta priznanja i da se vrati razgovorima u normandijskom formatu. Želio bih ponoviti punu hrvatsku potporu neovisnosti, suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine”, rekao je Grlić Radman.

Raport.ba