Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Inspekcija zabranila nargile u osam sarajevskih lokala

Federalni tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) i Sektor za provođenje propisa – Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) su u utorak izvršili usmjereni inspekcijski nadzor nad prometovanjem duhanskih prerađevina – nargila u osam ugostiteljskih objekata u Sarajevu.

Zbog obavljanja djelatnosti suprotno važećem odobrenju za rad, federalni inspektori su subjektima nadzora izdali osam prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 7.200,00 KM, osam rješenja o zabrani rada, te jedno rješenje o otklanjanju nedostataka.

“U skladu s članom 3, stav (3) Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, ugostitelj može obavljati i druge djelatnosti koje služe obavljanju ugostiteljske djelatnosti, a koje se uobičajeno obavljaju uz ugostiteljsku djelatnost (prodaja novina i časopisa, duhanskih prerađevina, pružanje usluga bilijara, boćanja, kuglanja, tenisa i sl.), u skladu s posebnim propisima. Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da kontrolisani subjekti obavljaju djelatnost suprotno odobrenju od nadležnog općinskog organa, odnosno da nemaju odobrenje za prometovanje duhanskih prerađevina – nargila, zbog čega im je obavljanje djelatnosti zabranjeno”, pojasnio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju.

Zajedničke usmjerene aktivnosti Federalnog tržišnog inspektorata i Sektora za provođenje propisa – Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja UINO će biti nastavljene, saopćeno je iz FUZIP-a.

Raport.ba