Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Islamska zajednica u BiH: Stojanovićeva izjava prikriveni oblik islamofobije

Islamska zajednica u BiH smatra da zlonamjerno spominjanje džamije od izabranog člana rukovodstva FBiH Igora Stojanovića tokom gostovanja na lokalnoj sarajevskoj televiziji predstavlja prikriveni oblik islamofobije.

Spominjanje džamija od strane izabranog člana rukovodstva FBiH je, kako se dodaje, neprihvatljivo u javnom prostoru. Za Islamsku zajednicu to je prikriveni oblik islamofobije i stigmatizacije džamije i vjernika, prenosi FENA.

“Neprihvatljivo je da se vjerski identitet suprotstavlja onom državnom i da se vjernicima oduzima pravo građanstva. Džamije su bile žrtve mržnje koja se prema muslimanima stalno širila, i koja se, nažalost, i danas širi. Veliku ulogu u tome imaju šizofrene i islamofobične politike koje po svaku cijenu Islamsku zajednicu, džamije i vjerske simbole vještački uvlače u domen političkog i od njih pokušavaju napraviti neprijatelje države – navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Islamske zajednice u BiH. 

Islamska zajednica očekuje od političkih zvaničnika i izabranika da vode računa o tome kako govore i na koji način vjerske simbole dovode u kontekst, te da se umjesto kreiranja sukoba na identitetskim politikama posvete rješavanju problema građana i očuvanju suvereniteta države koji se svakodnevno potkopava”, javlja MINA. 

Raport.ba