Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Istraga o Sebijinim diplomama otvorila još jedno veliko pitanje

Današnja odluka Senata Univerziteta u Sarajevu o poništavanju doktorske diplome Sebiji Izetbegović, odnosno davanje podrške rektoru Rifatu Škrijelju da postupi po nalogu KUIP-a, posljednja je u nizu odluka ovog tijela zbog kojih je akademska i profesionalna karijera direktorice KCUS-a ozbiljno dovedena u pitanje.

Cijeli je niz skandala vezanih za formalno obrazovanje supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Nepotpuna dokumentacija na medicinskim fakultetima u Sarajevu i Zagrebu, nepostojanje dokaza o položenim ispitima, činjenica da nikada nije štampana njena magistarska diploma, ispisani ispiti na običnom listu papira, broj dosjea na kojem je upisan drugi doktor…

Samo su to neki od nedostataka koje je pronašla inspekcija. To je bilo polazište za poništenje diploma i oduzimanje akademskog zvanja Sebiji Izetbegović.

Ugovori o radu i angažmanu

Kako je ostala bez titule redovne profesorice, Sebija Izetbegović više ne predaje studentima ni na Medicinskom fakultetu, ni na Fakultetu za zdravstvene studije.

Da Izetbegović više nije profesorica na Medicini potvrdila je nakon današnje sjednice Senata i dekanesa Amina Valjevac. Međutim, nije pojasnila kako je Izetbegović, kao direktorica KCUS-a, imala nepotpuno radno vrijeme na Medicinskom fakultetu.

Naime, prema zakonu, ona kao neko ko vodi univerzitetski zdravstveni centar morala je imati 100-postotno radno vrijeme na KCUS-u.

U stvarnosti, Sebija Izetbegović imala je podijeljeno radno vrijeme.

Osim na KCUS-u, imala je i nepotpuni radni odnos na Medicinskom fakultetu, dok je na Fakultetu zdravstvenih studija angažirana na osnovu ugovora o angažmanu.

Oduzimanjem profesorske titule, taj je angažman prestao. Nije jasno ni kako je Sebija Izetbegović s jednim fakultetom imala ugovor o nepotpunom radnom odnosu, a s drugim ugovor o angažmanu.

Šta radi Upravni odbor KCUS-a

Još je jedno otvoreno pitanje u ovom slučaju. Naime, upitno je može li Sebija Izetbegović i dalje biti na čelu KCUS-a. Kao jedan od uvjeta navodi se zvanje profesora.

Kako je Sebija Izetbegović ostala bez te titule, a sada ostaje i bez doktorskog zvanja, ona više ne bi trebala upravljati najvećom zdravstvenom ustanovom u Bosni i Hercegovini.

Na posljednjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo donesen je zaključak da se pokrene pitanje zakonitosti njenog rada.

Vlada je svom predstavniku u Upravnom odboru KCUS-a naredila da to pitanje postavi na prvoj narednoj sjednici Upravnog odbora. Čudi da Upravni odbor KCUS-a već nije reagirao.

Raport.ba