Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Izetbegović kaže da stranci sad dijele SDA: Podijelili su Bošnjake, sad žele stranku

“U trećini vijeka, koliko SDA postoji, nije se puno toga promijenilo.

Jedna vrlo stabilna stranka koja se drži svojih politika, principa, agende trećinu vijeka”, istakao je u ovosedmičnom izdanju Dnevnika D predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Nije uvedena cenzura

“Ono što je neupitno što je iza nas ostalo nakon te 33 godine je da smo otvorili procese demokratizacije, slobode misli, medija…

Da smo se toga držali u ratu, nikad nije cenzura uvedena, i da se nakon rata tamo gdje je SDA to najviše razvilo. To je neupitna stvar.

Čak ponekad i na štetu SDA. Mogućnost kritikovanja, iznošenja i neistina ponekad, ali bolje i tako nego da imamo kontrolirane medije. Druga stvar, tokom rata tamo gdje smo mi kontrolirali oružanu silu nemjerljivo se najmanje zločina desilo.

To je jedno veliko postignuće koje je nakon rata omogućilo da budemo šampioni i u nekom pomirenju. U pokušaju da se ponovo uspostavi multietnička supstanca BiH, duša BiH.

I četvrto bitno jeste da kad je u pitanju ekonomija, izgradnja, da 70% PDV-a se prikupi tamo gdje je dominanatna SDA. Da se s tih teritorija pune svi budžeti. Peto se odnosi na samu SDA, zadnja tri ciklusa mi smo dominantni pobjednici izbora.”

O veličini svoje stranke rekao je i sljedeće:

“SDA je u odnosu na sljedeće stranke kao jedan košarkaš iz NBA lige u odnosu na nekog prosječno visokog građanina. Ostale stranke su nam do pasa, neke i do koljena”.

Kaže da je čudna stvar što SDA nije imala kapacitet da formira većinu.

Koalicioni kapacitet

“To je možda greška SDA, što nije držala predizborni koalicioni kapacitet. Što je računala kao uvijek nakon izbora, ali to su stranci spriječili.

Oni su podijelili probosanski blok, uzeli sebi poslušnički dio tog bloka i nagovorili ga da ne ide sa nama u koaliciju. To je sad stvar koja se može konstatovati da je bila takva i to nije normalno. Promijenili su Ustav, oktroisali Ustav.”

Izetbegović tvrdi da bi, da su stranci pustili da se postizborni proces normalno odvija, SDA napravila koaliciju kao najjača stranka koja može najviše da pruži.

“Kada vam neko nešto veliko nudi, vi pričate o tome koga ne volite. Koga vole? Je li vole HDZ? Je li vole Dodika? To su besmislice.

Sasvim je jasna stvar. Podijeljen je namjerno probosanski blok. Odbačeni su oni koji ne slušaju strance, dakle neposlušni i manji dio tog bloka. Možda jedna trećina je uzeta jer je poslušnička. Jer pristaje na izmjene Ustava, na poigravanje sa Ustavom.”

Nisu slušali strance

Navodi da SDA prije svega u Neumu nije poslušala strance:

“U principu smo imali jedna gard u odnosu na njih koji je njih nervirao. Sve vrijeme smo grebali po savjesti. Odlikovanje Radovanu Karadžiću i ostalo. Mi smo ružili međunarodnu zajednicu. Govorili im da nemaju hrabrosti da se suprotstave Dodiku, da kalkulišu.

A ljudi ne vole da im se takve stvari govore. Kad je bila u pitanju migrantska kriza oni su došli do mene, na kraju su sve smjestili kroz teritorij gdje žive Bošnjaci. Onda su zamislili u Živinicama, Hadžićima i Krajini tri trijažna centra gdje bi ste imali zatvoreni dio, zatvore gdje bi se vršila trijaža i gdje bi faktički evropske zemlje odabirale bolji dio tih migranata, prihvatljiviji. Ostali bi se zadržavali kod nas.

Tako su nas tretirali. Ja sam se odupirao i tome i takvom jednom odnosu i tome kako se odnose spram Dodika. Zabrinjavajuća je to stvar bila.

Vidjeli smo kako to dobija ubrzanje koje u konačnici nećete moći da zaustavite. I konačno, mislim da je kulminacija bila sa Neumom.

Oni su meni rekli da su nam namijenili tu ulogu. Morat ćete neke stvari da uradite da biste sačuvali mir. Dakle popustiti HDZ-u i SNSD-u u nekim stvarima da bi se sačuvala stabilnost. Ja nisam bio spreman na to.”

Dominantni pobjednici

O tvrdnjama da u Neumu nije htio prihvatiti ono što je bilo vrlo prihvatljivo, kaže da to nije tačno.

Izetbegović naglašava da je SDA dominantno pobijedila u zadnja tri ciklusa:

“I naravno da ponešto treba mijenjati, da treba podmlađivati. Prije svega treba uraditi nešto sa koalicionim kapacitetom i sa rezultatom SDA u kantonalnim centrima. I to bi bilo sve. A mi smo najjača stranka.”

Ističe da u izbornoj utakmici sudije nisu u redu:

“Stranci naravno. Pa možete misli da dok se formiraju vlasti, usred tog procesa, kad je izabrana Bradara i kad nema nazad, visoki predstavnik mijenja Ustav i to samo na jedan dan.

Na način da to pogodi SDA i to radi očigledno u dogovoru sa Plenkovićem. To više nije tajna, i sa poslušničkim dijelom probosanske ekipe. Samo je pitanje što to rade

Zato što mi nećemo da slušamo. Na štetu države nećemo da budemo poslušnici.”

Sebija je pomalo žrtva

Govorio je predsjednik SDA i o svojoj supruzi Sebiji. Kaže da se ponekad kaje što ju je uveo u politiku s obzirom na to “kad sagleda sve napade na nju”.

“Ona je pomalo žrtva. Ponekad se kajem zbog toga jer vidim koliko je dobila udaraca bez potrebe”, izjavio je Izetbegović.

Za uhapšene članove SDA Abdulaha Skaku i Senaida Memića rekao je “neka ih brane advokati”, ali se i upitao zašto inspektori ne obilaze RS i teritoriju nekadašnje Herceg-Bosne i zašto se tamo ne hapsi”.

Raport.ba