Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Izetbegović o formiranju vlasti: Od Osmorke kretat će se prema nekoj Trojki, četvorki, petorki koja će se okupljati oko SDA

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, govorio je na konferenciji za medije nakon sjednice Glavnog odbora i o formiranju vlasti.

“Da vas je prije nekoliko mjeseci neko pitao je moguće da se u USK desi ovo što se desilo, rekli biste nema govora. ovo je spori proces. SDA je prepoznala svoj problem, a to je suženi koalicioni kapacitet. Krenuli smo da ga vraćamo, da pojačavamo, da vraćamo ljude. Vrlo je važno ovo što se desilo u USK, jer to pomiruje Krajišnike. Proces je spor i nekim mojim optimističnim, ishitrenim izjavama, možemo da ga dovedemo u pitanje. Ova stvar će se kretati od Osmorke, prema nekoj Trojci, četvorci, petorci, koja će se okupljati oko SDA, odnosno oko politika SDA-DF koje su patriotske, koje ne kalkulišu, koje se ne ulizuju, nisu servilne, koje se suprotstavljaju svakome ko udara na ovu zemlju, koje brane principe, slobodu, dostojanstvo.

Na pitanje novinara kako se osjeća na čelu stranke koja se u javnosti sve češće predstavlja kao mafijaška organizacija te kako komentira izjave ministra odbrane Zukana Heleza da su neki SDA-ovci ljude vozali u kombijima, Izetbegović je rekao:

“To kaže Helez koji je osuđen prije godinu? To je stvar njegove ocjene. A HDZ je dobar, vjerujete li da će biti dobro ako u Ustavni sud uđe sekretar iz Širokog Brijega, a ne žena koja je potpredsednica VSTV-a, vjerujete li da je dobro da put prođe tako da se Brčko zbija. Je li to dobro? Ja mislim da nije. Žele da odem? Bujrum, dokažite. Zalijepili su nam etikete prije devet mjeseci, nijednog dokaza. Štite kriminalce ako to ne urade.

Komentirao je i nedavne izjave Harisa Zahiragića.

“Zahiragić je pretjerao. On j emlad, temperamentan čovjek, tek se našao u politici, na ovoj razini. Imao je teške izjave i mislim da je naučio. Na greškama se uči”, kazao je Izetbegović.

Raport.ba