Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Izetbegović otkrio da SDA ima novu taktiku: Podrška Nikšiću pala je u vodu

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović otkrio je u razgovoru za Faktor da je SDA promijenila svoju poziciju. Ali i taktiku.

Govoreći o formiranju vlasti u Federaciji BiH, Izetbegović je ponovo potvrdio da će ova stranka blokirati proces.

Promijenio pristup prema SDP-u

“Ne može se formirati federalna vlast bez SDA i DF-a. Pa sama SDA je dobila više glasova nego sve tri stranke “Trojke” zajedno. “Trojka” bez pomoći HDZ-a i SNSD-a nema nikakvu snagu u federalnom Domu naroda, a nastupa samouvjereno kao da su oni pobjednici. Može se nastaviti sa djetinjastim insistiranjem da se pobjedničke stranke na vlastitu štetu povuku i omoguće “Trojci” da sa HDZ-om napravi federalnu strukturu vlasti onako servilno kako su napravili Vijeće ministara sa HDZ-om i SNSD-om, ali svima je jasno da od toga nema ništa”, rekao je Izetbegović.

Plan blokade će provoditi preko Refika Lende, trenutno još kandidata za potpredsjednika FBiH.

No, zanimljivo je da je Izetbegović promijenio pristup prema SDP-u. Naime, ranije je bio spreman dati Nerminu Nikšiću premijersku poziciju, ukoliko čini vlast sa SDA i DF. Sad to više ne dolazi u obzir.

“Eventualna podrška Nikšiću da vodi Vladu FBiH je podrazumijevala stvaranje širokog probosanskog bloka koji bi formirao koherentnu piramidu vlasti od kantona, preko entiteta do države. U takvoj piramidi vlasti bi bilo mnogo stranaka. A time i malo pozicija za svaku od njih, ali bismo postigli snagu patriotskog bloka koji bi mogao zemlju povući u pravom smjeru. Imenovanjem Vijeća ministara BiH bez SDA, ova mogućnost je pala u vodu. Preostaje borba za federalnu i kantonalne vlade”, kaže on.

Izetbegović otkrio: SDA će ući u pregovore o formiranju vlasti

Izetbegovićev plan očito je cjepkanje Osmorke, blokadom izazvati nestrpljenje malih stranki (poput NES-a i SBiH-a) te ih uvući u zagrljaj.

“SDA će ući u pregovore o formiranju vlasti. A da li će to biti kroz par sedmica ili kroz par mjeseci, zavisi od brzine procesa sazrijevanja unutar onoga što je ostalo od “Jedanaestorke”, “Osmorke”, “Šestorke”…”, istakao je.

On je negirao da je dobio neku ponudu od Nikšića koja podrazumjeva jedno ministarstvo u Vladi FBiH za podršku Lende novoj Vladi.

Raport.ba