Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Izetbegović: Schmidtova odluka koja favorizira HDZ bi izazvala pobunu Bošnjaka, ne SDA

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović govorio je za FTV. Kazao je da su Čovića i Nikšića pozvali Dodik i Schmidt i neki od ambasadora, sve bi ostavili i otišli u nadi da će im oni pomoći da preuzmu vlast.

“Pozivao sam, nisu se odazivali. Ovaj put smo zakazali sastanak, znajući da vjerovatno neće doći, da stvari učinimo jasnijima. Bez nas prave prijedloge sastava vlade, dogovaraju se, a onda nas optužuju za blokade. Oni su Lendi, koji je predstavnik Bošnjaka, namijenili ulogu poslušnika. Dakle, bez tebe ćemo odlučiti ko će biti u vladi, a ti to moraš da potpišeš. Nikako se ne može desitida Lendo potpiše, on je iznio mogo teže bitke od ove. On brani Ustav, brani poziciju bh. patriota, poziciju Bošnjaka”, kazao je Izetbegović.

Kaže da ne zna šta je Lendo mislio kada je rekao da je imao ponudu za Osmorku i HDZ.

“Ono što je SDA mislila jeste da izađemo iz ove krize kroz većinu u Predstavničkom domu. Trojka i DHZ tvrde da imaju većinu, neka je efektuiraju, ali nikako ne na način da to bude mimo dogovora sa nama. Ili neka se dogovore sa nama o koncentracijsko vladi u koju bi svi ušli, jedon, dva ministarstva, za ovaj mandat tako. Ili, pak, dvije liste, jedna koju bi definisala SDA, a druga koju bi definisali Trojka i HDZ. Pa koja bude jača, koja dobije jaču podršku, odnosno ko dobije 50 ruku u Predstavničkom domu neka formira vlast u FBiH. Imali smo namjeru takvu stvar ponuditi. Nisu se odazvali, ni saslušali. Pristojnost vas obavezuje da dođete, Ustav da se dogovorite, oni sve to izbjegavaju u želji i nadi da će oktroisati visoki predstavnik i da će tako cementirati stanje u BiH.

Jaka veza sa Plenkovićem

Da je on htio dogovor, rekao bi imate Ustav, dogovorite se. Čim je dopustio ovu mogućnst, jasno je u kojem smjeru stvari mogu otići. Mislim da neke ambasade njih ohrabruju da ne dolaze na sastanke. Da ne preciziram, znamo koje. Računaju na to da se cementira protektorat”, kaže Izetbegović.

Na pitanje šta će uraditi SDA ako intervenira Schmid, Izetbegović kaže da su prisiljeni prihvatiti.

“Prihvatili ili ne prihvatili, odluke se poštuju. Ne bih preporučio visokom predstavniku da to radi. Javna je tajna, Plenković je potvrdio da je prvu odluku dogovorio s njim. To nije trebao uraditi. Sve što dalje bude radio visoki predstavnik, vjerovatno će ići u tom smjeru, da se fiksira i pomogne pozicija HDZ-a.

Očigledno je da postoji jaka veza Schmidta i Plenkovića. Privremenu odluku, koja bi favorizovala HDZ, a nimalo ga ugrozila u budućim procesima, Schmidt se neće usuditi to uraditi. To bi izazvalo pobunu Bošnjaka, ne SDA. Predstavnički dom je donio rezoluciju u kojoj su kazali da bi se na taj način produbile nacionalne podjele, segregacija, pozivaju Schmidta da ništa ne nameće, nego da se mi dogovorimo”, govori Izetbegović.

Poziva Međunarodnu zajednicu da prestane ohrabribivati nedogovor.

“Ako se mi moramo dogovoriti sa stranom koja negira genocid i koja je počinila genocid, i sa stranom koja je uspostavila UZP i koncentracione logore, jer ti ljudi žive u ovoj zemlji, naravno da se treba dogovoriti i s onima koji su organizovali odbranu ove zemlje. Niko nikoga ne može da izbaci i ovo je perverzan pokušaj da se izađe ususret ovim dvjema stranama, da Srbi i Hrvati odluče ko će biti vlast. To je perverzan projekt koji ne smije uspjeti.

Čudno je što međunarodna zajendica ne želi SDA. Da Dodikom se nisu pozabavili, ni međunarodna zajednicia ni pravosuđe. Dodik je prelazio crvene linije. Pomažu Čovića i HDZ koji su se produživali blokade, a bave se stranom koja je to uspješno zaustavljala. Zato kažem da je to perverzan pokušaj. Zašto to rade? Stvari se pomalo kreću po ovom formuli: jedna mala komponenta općeprisutne stare islamofobije, koja nam je nametala embargi na oružje, lobiranja, jer Dodik kaže da je potrošio 30 miliona dolara za lobiranja, nešto treba isporučiti za taj novac. Međunarodna zajednica kani mir i stabilnost BiH sačuvati na račun Bošnjaka. Da se mi reduciramo, da se upakujemo da se probosanski blok uvede u sukob i međusobni sudar. Možda s namjerom da dođe do fizičkog sukoba. Baca se kost, borba za vlas unutar probosanskog bloka, unatoč mojim pozivima da zajedno nastupamo. Na naš račun, smanjujući utjecaj Bošnjaka čuvati mir u BiH”, rekao je Izetbegović.

Napomenuo je kako je Dodik iskren čovjek pa ga, kaže, ponese emocija i govori više nego što je planirao.

Lijepe etikete

“Dodiku u kombinaciji sa kukavičkom dijela međunarodne zajednice i pravosuđa, radi ovo. On napravi referendum, za koji se ide u zatvor, oni ga zovnu na kaficu. Uradio je 4-5 stvra koje bi običnog građanina smjestilo s one strane brave. Kukavičluk pravosuđa koje se bavi namještanjem procesa, poput onog Novaliću, itekako je odgovoran za stanje koje imamo, kao i međunarodna zajednica, koja nam jedno priča, a onda ih ohrabruje, kao u odnosu na Dodika i u odnosu na Novalića. To je dio projekta koji treba nametnuti strahove i komplekse Bošnjacima.

Da mi imamo utjevaj na pravosuđe, ne bi se bavilo Zukićem, Sarajlićem, Novalićem, Cikotićem, Dudakovićem, Pušinom… Uspostave tezu u šta dio naivnih povjeruje. Ili da je SDA korumpirana. Prije godinu smo imali prvu tezu od strane Ambasade SAD. Ako nisu javno htjeli reći ko je taj, zašto nisu Tužilaštvu? Onda su za Osmana Mehmedagića kazali da je doveo kriminalce s novcem za kampanju SDA, ja im odgovorio ko su tu ljudi, imaju li to zadokumentovano? Dajte to, ja ću tražiti od SDA da izađe iz vlasti, ja ću izaći. Bez dokaza lijepe etikete onako kako im se svidi. Time dovode u pitanje i tu listu State Departmenta”, rekoa jje Izetbegović.

Komentirao je i mogućnost da se SDA nađe na crnoj listi.

“Ne mislim da će SDA doći na crnu listu, a i da se desi pa šta? Ona gubi smisao. Šta ako stave SDA na listu? SDA že da brani državu bez obzira na cijenu. Oni su vjerovatno misli da ćemo se mi prepasti i izmaknuti. Neće to dočekati. Mi ćemo tvrdoglavo braniti ono što ima da se brani. Dokaz da sam čist političar je to što nikad ništa nisu uspjeli protiv mene da iznesu. Ovakav prkosan odnos bi doveo do toga da imaju išta protiv mene da bi s tim izašli. Nemaju.

Predstavnici međunarodne zajednice su mene upoznali, pokušali su vršiti pritisak na mene i ne zovu me”; rekao je.

Raport.ba