Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Izetbegović zaprijetio Schmidtu: Upozoravam ga, ako to uradi dobit će odgovor od nas

Bakir Izetbegović večeras je direktno zaprijetio visokom predstavniku Christianu Schmidtu. On je gostujući na Federalnoj televiziji govorio i o formiranju Vlade FBiH, ističući da SDA mora biti dio nje.

“Oni moraju uraditi koaliciju kako zakon nalaže. Ne možete vi reći nekome ko je suvlasnik automobila ‘e nećeš se voziti s nama, ne dopadaš nam se’. Njima se dakle dopada Čović i Dodik, mi im se ne dopadamo”, rekao je Izetbegović misleći na stranke Osmorke.

Dalje je kazao da će Refik Lendo, SDA-ov potpredsjednik FBiH, dati potpis samo na ono “što je normalno”.

“Normalno je sjesti i dogovoriti se i od ove tri komponente dogovoriti vlast. Mi apsolutno trebamo biti dio vlasti. Tražimo prvo da se sjedne”, rekao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović zaprijetio Christianu Schmidtu @OHR_BiH ako nemetne odluku kojom bi deblokirao proces formiranja Vlade FBiH pic.twitter.com/5W7a9b2Mk2

— Raport.ba (@BaRaport) March 20, 2023

On je kazao da Osmorku ohrabruju stranci da “čekaju” i da će oni to riješiti sa SDA.

“Neće to proći. Neće to tako ići. Poštovat će se Ustav i zakon”, rekao je Izetbegović.

Upitan je šta ako Schmidt nametne neko rješenje i šta će SDA uraditi ako on nametne opciju da su za imenovanje Vlade FBiH potrebna dva potpisa.

“Mislim da to neće uraditi. Upozoravam ga da to ne uradi, ako to uradi dobit će odgovor od nas”, naveo je lider SDA.

Upitan kakav odgovor, rekao je: “Pa evo vidjet ćemo, nipošto je bi trebao uraditi takve stvari”, istakao je Izetbegović.


Raport.ba