Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Izložba ‘Sarajevski maloljetni borci’: Ilustracija mladosti koja je školske klupe zamijenila rovovima i linijama odbrane

Otvorena je izložba “Sarajevski maloljetni borci”, autora Azema Heljića, koja se bavi fenomenom maloljetnih dobrovoljaca, boraca i borkinja koji su u vremenima teških iskušenja odlučili da školske klupe zamijene za linije odbrane svoga grada i države Bosne i Hercegovine.

Izložba je dio aktivnosti Fonda memorijala Kantona Sarajevo, a njeno postavljanje upriličeno je u okviru obilježavanja Dana Kantona Sarajevo.

Izložba je metodološki postavljena u širi kontekst agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu i opsade i odbrane Sarajeva, te kroz 27 panela, posjetiocima pruža uvid u okolnosti ovog surovog perioda bosanskohercegovačke historije.

Ovaj prikaz hrabrosti i odlučnosti sarajevskih maloljetnih boraca i borkinja predstavlja doprinos kulturi sjećanja i sadržajnog historijskog pamćenja.

Autor je rekao da je izložba prva na ovu temu, a cilj je da na svojstven način oslika i osvijetli fenomen maloljetnih boraca, borkinja, dobrovoljaca i branitelja.

“Naslov izložbe dio je inicijative udruženja maloljetnih boraca, nakon čega je ista pod tim naslovom delegirana meni u rad”, izjavio je Heljić.

Kako je kazao, uslijedili su javni pozivi preko zvaničnih stranica Fonda memorijala i preko udruženja za dostavljanje materijala, fotografija, dokumenata, iskaznica, priznanja i slično.

“Nakon toga, proširen je kontekst na priču, odnosno na dokumentovanu historiju koja se tiče agresije na Bosnu i Hercegovinu, opsadu i odbranu Sarajeva. Najjači oslonac Bosne i Hercegovine bili su njeni branitelji. Patrioti Bosne i Hercegovine i Sarajeva su se maksimalno identifikovali sa stavovima o nužnosti oružane borbe protiv agresora bez čega ne bi bilo ni minimalnog, a kamoli maksimalnog dobrovoljnog stupanja u redove jedinica Armije RBiH”, kazao je Heljić.

Prema njegovim riječima, fotografije na izložbi imaju ime i prezime, ali su u isto vrijeme ilustracija mladosti koja je školske klupe zamijenila rovovima i linijama odbrane i kojima je na neki način prekinuta mladost.

“Ono što želimo postići jeste da se osvijetli taj fenomen maloljetnih boraca”, dodao je Heljić.

Kroz jedinstveni prikaz, izložba je doprinos boljem razumijevanju ovog dijela bosanskohercegovačke historije i na svojevrstan način govori o svima onima koji su pokazali izuzetnu hrabrost i odlučnost u odbrani svoga grada i države Bosne i Hercegovine.

Sa otvaranja izložbe / Foto: AA

Foto: AA

Foto: AA

Raport.ba