Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

‘Jedan dio Putinovog govora je posebno zastrašujući, situacija sa Republikom Srpskom bi se mogla zakomplicirati’

Bivši dekan Fakulteta političkih znanosti Zoran Kurelić, stručnjak za međunarodne odnose, gostovao je u RTL-u Danas na temu Putinovog priznanja separatista i govora koji je pritom održao.

Kurelić je naglasio da je Putin priznao cijele regije Donjeck i Luhansk, a ne samo dio koji drže separatisti. 

“Oni su priznali čitave regije, i Donjeck i Lugansk, ne samo onaj dio koji je pod kontrolom separatista i ne samo onaj dio koji je dio linije razgraničenja. Prema tome, postoji mogućnost da je sad sukob sasvim neizbježan jer je potpuno nejasno na koji način bi priznali čitave regije, a većinu tih regija kontrolira vojska Ukrajine”, kazao je Kurelić.

Upitan je je li invazija već počela.

“To je rekao Javid jutros da misli da je invazija počela”, referirao se Kurelić na izjavu britanskog ministra. “Ako se misli da je počela velika invazija poput okupacije Iraka, ona sigurno nije počela, ali je počelo uvođenje ruskih trupa koje nisu bile na tom teritoriju.”

Voditelji RTL-a pitali su ga kako bi se to moglo nazvati.

“To je nastavak okupacije Donbasa, povećanje okupacije. To je Stoltenberg jako dobro objasnio NATO-u, radi se o nastavku okupacije Donbasa”, odgovorio je Kurelić.

Što će biti s plinom

O tome što će biti s plinom, kazao je:

“Ne radi se o prijetnji Rusa, radi se o tome da je Njemačka odlučila blokirati Sjeverni tok 2. Naravno da bi time cijena porasla… Nema niti jedne sankcije koja neće oštetiti onoga ko uvodi sankcije.”

Je li Putin ponizio Emmanuela Macrona time što je priznao dvije odmetnute enklave u Ukrajini, a razgovarali su o rješenju?

“On je pričao na CNN-u da su pričali o Minsk 1 i Minsk 2. Očito nisu pričali o tome. Ako su slučajno pričali, onda bi ga ponizio. Mi svakako ne znamo o čemu su razgovarali. Ali, još moramo vidjeti šta će biti s četvrtkom, Blinken i Lavrov trebali bi se naći u četvrtak. Dok sam došao u studio, taj susret još nije bio otkazan”, kazao je. 

Ko može koga jače udariti?

Ko u ovoj situaciji može koga jače udariti, Zapad Rusiju ili Rusija Zapad?

“Ono što je on jučer rekao je zastrašujuće, svi komentiraju prvi dio. On je rekao da je Ukrajina boljševička tvorevina, da je za nju odgovoran Lenjin i doveo je u pitanje uopće tradiciju državnosti i pravo na suverenitet ukrajinskog naroda. U tom trenutku bio je prilično nervozan, što je kod Putina vrlo rijetko da pokazuje emocije. Zato su svi komentatori nakon toga mislili da će se danas dogoditi nešto još dramatičnije od priznanja”, kazao je Kurelić.

“Sukob se može zaoštravati polako, korak po korak, da se proširuje Donbas, da se spaja s Krimom. Dakle, ne mora doći do totalne invazije koju mnogi očekuju, Amerikanci najviše.”

Može li ovo imati efekte na Republiku Srpsku i na Kosovo

Konačno, kako bi se to u Ukrajini moglo odraziti na našu regiju, u prvom redu na Republiku Srpsku i na Kosovo?

“Na Kosovu je dinamika više, manje zadana. Što se tiče Republike Srpske, tu bi se moglo komplicirati ako bi sve strašno zakompliciralo u Ukrajini. Ali, situacija ovakva kakva jest, ne treba dodatno brinuti što će biti s regijom. Nama će se dogoditi s inflacijom ako pukne cijela stvar s naftom, svi ćemo osjetiti posljedice…”, rekao je gostujući u RTL-u Danas.

Raport.ba