Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Još jedna važna direktorska funkcija je ostala da se raspodijeli, kome će pripasti

Vladajuća koalicija na nivou Bosne i Hercegovine je pred novim izazovom – kome će pripasti mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO). Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik uvjeren je da će pripasti njegovoj stranci, dok u SDP-u najavljuju ultimatum prema koalicionim partnerima da oni dobiju mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje, piše BHRT.

Dogovor u vezi sa raspodjelom direktorskih fotelja na državnom nivou je već uzdrman. Na ispitu je koalicija SNSD-a, a HDZ-a i “sedmorke” kome će pripasti mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje – kadru SNSD-a ili SDP-a. Najizvjesniji kandidat SNSD-a za direktorsku fotelju je novoizabrani ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

“Indirektni porezi će pripasti našoj strani i mi ćemo imenovati nekoga, još nismo donijeli odluku. Zoran Tegeltija je jedan od najozbiljnijih ljudi iz te sfere i nastručniji”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović tvrdi da će SNSD teško dobiti Upravu za indirektno oporezivanje. Vrijeme je, kaže, da se finansijski sektor vrati u ruke Bosanaca i Hercegovaca.

“Koliko ja imam informaciju, UIO ostaje da se dogovori. Ali stav SDP-a bit će rigidan, insistirat ćemo i po cijenu obustave kadrovskih rješenja, kada je u pitanju UIO”, tvrdi Mijatović.

Ukoliko SNSD ipak dobije ovo direktorsko mjesto, a Tegeltija prihvati, kao novi ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine spominje se gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, predvodnik pobune u stranci zbog kandidature Nenada Nešića na mjesto ministra sigurnosti. Imenovanje Ćosića bio bi kompromis postignut sa vrhom stranke na nedavnom sastanku u Banjaluci.

“Apsolutno nismo o tome razgovarali. Znamo da ta pozicija u UIO pripada srpskom korpusu. Ako Tegeltija bude prihvatio, tražit ćemo da ministar bude iz Istočnog Sarajeva”, rekao je Ćosić.

U ovom slučaju analitičari prednost daju SNSD-u zbog dugogodišnje koalicije sa HDZ-om, čiji je kadar 11 godina bio na čelu Uprave za indirektno oporezivanje, koja je ogroman finansijski plijen. Mišljenja su da SDP neće imati snage da izađe na kraj sa čvrstim partnerima Dodikom i Čovićem.

“Ukoliko se dogodi da se SNSD odrekne te funkcije, to znači da će je debelo naplatiti na nekom drugom mjestu, nešto mnogo vrjednije. Nisam siguran da SDP ima snage da spriječi dogovor, jer nisu sami”, objašnjava novinar Željko Raljić.

“Liderstvo jeste upitno za SDP, za nijansu drugačije profilisano od SNSD-a i HDZ-a zato što ove dvije koalicije su stabilnije od ‘osmorke’, ‘sedmorke’… To je taj problem, ali interesi će to da povežu ili će doći do razlaza”, tvrdi Drago Vuković, politički analitičar.

Polovinom januara vladajuća koalicija na nivou Bosne i Hercegovine dogovorila je raspodjelu 36 direktorskih mjesta na tri jednaka dijela. OSA je pripala sada već “sedmorki”, SIPA SNSD-u, a Granična služba HDZ-u. Kome će pripasti Uprava za indirektno oporezivanje i da li će ugroziti koaliciju, znat će se narednih dana.

Vijest Još jedna važna direktorska funkcija je ostala da se raspodijeli, kome će pripasti se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus