Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Kakve su reakcije članova Predsjedništva BiH na potez Vladimira Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin sinoć je priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Na ovaj potez Vladimira Putina reagirale su skoro sve zemlje svijeta, a tokom dana se očekuju i konrektne sankcije EU za Rusiju.

Potez Vladimira Putina su oštro osudili i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, ali i Šefik Džaferović.

“Teritorijalni integritet i suverenitet država članica Ujedinjenih nacija mora poštovati, to je zagarantirano međunarodnim pravom. Nasilne akcije pojedinih država koje svoje aspiracije za teritorijima drugih država žele ostvariti vojnom silom moraju naići na snažnu osudu i odgovor institucija UN-a i civiliziranog svijeta. U tom smislu najoštrije osuđujem napad Rusije na teritoriju Ukrajine”, poručio je Komšić.

Šefik Džaferović je kazao da BiH poštuje i podržava teritorijalni integritet i suvernitet Ukrajine.

“Osuđujem odluku Ruske Federacije da prizna dvije ukrajinske regije kao države, čime je izvršena flagrantna povreda međunarodnog prava”, kazao je Džaferović.

S druge strane, Milorad Dodik je podržao ovaj potez te kazao da sa zabrinutošću prati šta se dešava u oblastima na istoku Ukrajine, te da se nada smanjenju tenzija i povratku dijalogu.

“Nedvosmisleno svjedočimo novim geopolitičkim realnostima koje raslojavaju ne samo političku i bezbjednonosnu strukturu, već neminovno donose zaoštravanje i dodatne pritiske u bilateralnim i multilateralnim odnosima”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da se nada smanjenju tenzija, odgovornom odnosu velikih sila prema krizi u odnosima Rusije i Ukrajine, ali i krizi u BiH.

Raport.ba