Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Kemal Dizdarević za Raport: Odazvat ću se pozivu za svjedočenje. Ozbiljne su stvari u pitanju

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH održana je rasprava pred glavni pretres u drugom postupku protiv Zijada Mutapa i ostalih, nakon što je poništena prvostepena presuda prema kojoj su Mutap i ostali oslobođeni za skrivanje dokaza u slučaju ubistva Dženana Memića.

Danas su postupajući tužioci Apelacionom vijeću predložili na koji način žele iznositi dokaze te su predložili da se repreduciraju svjedočenja Abdulaha Kučukalića, Hamze Žuje i Irhada Kosa. Osim toga, tužioci su predložili da se pred sudom sasluša prof. dr. Kemal Dizdarević po pitanju navodne amnezije Alise Mutap.

U prvostepenom postupku, kako je kazao Dženanov otac Muriz Memić, sudija Branko Perić nije dozvolio svjedočenje prof. Dizadarevića, bez obzira na to što je on radio vještačenje i bez obzira na njegovu stručnost kada je u pitanju neurologija. Prof. Dizdarević je u vrijeme istrage dao izjavu Tužilaštvu KS o ovom slučaju, ali ono nije uzeto u obzir tokom suđenja.

U izjavi za Raport prof. Dizdarević, koji trenutno radi u inozemstvu, kaže kako uskoro ima namjeru doći u Sarajevo.

“Moja obaveza je da se odazovem pozivu za svjedočenje. Ozbiljne su stvari u pitanju”, kazao nam je prof. Dizdarević.

Upravo je Dizdarević utvrdio da Alisa Mutap danas Ramić nije imala amneziju. Sudije su također pitale kada bi Dizdarević mogao svjedočiti, s obzirom na to da ne živi u BiH, a tužici su rekli da sve mogu dogovoriti u roku od 15 dana.

Raport.ba