Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Klub SDA: Trojka platila fotelje u vlasti prodajom energetskog suvereniteta BiH

“Podrškom izgradnji novih gasovoda po željama SNSD-a i HDZ-a, kadrovi „Trojke“ u Vijeću ministara BiH su svoje fotelje isplatili prodajom energetskog suvereniteta Bosne i Hercegovine”, saopćio je Klub zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Pristanak na novi ruski gasovod bez prethodno usvojenog državnog zakona o gasu i formiranja državnog regulatora u praksi će značiti monopol u rukama Milorada Dodika i njegovih političkih nasljednika, koji će posredstvom entitetskog preduzeća diktirati distribuciju i cijenu ovog energenta.

Ukoliko „Trojka“ pristane i da projektom Južne plinske interkonekcije upravlja novoosnovano preduzeće kantona u kojima vlada HDZBiH, a ne entitetska kompanija BH Gas, ove dvije stranke imat će potpunu kontrolu nad gasnim sektorom Bosne i Hercegovine.

“Nikakve neistine, izvrtanje činjenica i pokušaji skretanja pažnje neće sakriti činjenicu da je „Trojka“ ovim činom pokušava predati energetski suverenitet BiH u zamjenu za vlast, nanijela nesagledivu štetu krajnjim potrošačima gasa, a to su uglavnom gradovi u FBiH sa bošnjačkom većinom, te otežala evropski put Bosne i Hercegovine direktnim kršenjem obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, kažu iz Kluba SDA.

Zaključuju da će posljedice koje će proizvesti pristankom na gradnju gasovoda bez državnog zakona o gasu i državnog regulatora biti trajne i nepopravljive.

Raport.ba