Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ko će biti predsjednik FBiH? Bradara i Stojanović željeli dogovor, Lendo se nije pojavio

Dom naroda Parlamenta FBiH podržao je na današnjoj sjednici Listu kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Listu je ranije danas usvojio i Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Lista na kojoj su Refik Lendo (Stranka demokratske akcije) iz reda bošnjačkog naroda, Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH) iz reda hrvatskog i Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) iz reda srpskog naroda, jednoglasno je podržana.

Predstavnici svakog od tri konstitutivna naroda

Prema pravilima, predsjednik i dvoje potpredsjednika FBiH obavezno su predstavnici svakog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.

Oni su nezaobilazni činioci u predlaganju mandatara odnosno formiranja Federalne vlade, prenosi FENA.

Kandidati se između sebe trebaju dogovoriti ko će obavljati funkciju predsjednika, a ko potpredsjednika FBiH.

Međutim, do tog dogovora danas nije došlo. Bradara i Stojanović željeli su održati sastanak s Lendom kako bi postigli dogovor. No, kako kaže Bradara, Lendo se nije pojavio.

“Bili smo spremni provesti proces do kraja. Nakon specifičnog načina glasanja odluka je na nas troje. Nažalost, Lendo se nije pojavio. Dogovorili smo se da za sutra u 10.30 ponovo zakažemo sastanak.

Pozvat ćemo Lendu da nam se priključi i pokušamo postići dogovor ko je predsjednik i ko su potpredsjednici Federacije, sukladno Ustavu i ustavnim rješenjima”, izjavila je Bradara.

Mnogo posla u budućnosti

Kazala je da joj je žao što se današnja pozitivna energija nije okončala izborom predsjednika. Dodaje da je pred njima mnogo posla u budućnosti.

Stojanović je zahvalio poslanicima i delegatima koji su ga podržali. Ističe da nikad nije bila veća podrška rukovodstvu Federacije BiH.

“Žao mi je što proces nije do kraja okončan kako bi se moglo pristupiti imenovanju novog saziva Vlade Federacije BiH jer se čekanje građana moglo okončati danas”, dodao je Stojanović, prenosi FENA.

Ukoliko oni međusobno ne postignu dogovor, konačnu odluku o izboru predsjednika FBiH će donijeti Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Raport.ba