Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Koji je najbolji način pravljenja prave bosanske kafe | RTV TK

[ad_1]

Vispak otkriva

Pravi ljubitelji kafe obično kažu, kako se ukus bosanske kafe ne može porediti ni s jednim drugim. Punoća, miris i posebnost izdvojila su je u vrh liste najukusnijih kafa svijeta pa je nerijetko možemo vidjeti u ponudama kafića i restorana velikih evropskih i svjetskih metropola. Tradicija pravljenja bosanske kafe prenosila se s koljena na koljena i u tom procesu mijenjala je neke dijelove prilikom samog pravljenja pa se često pravi polemika oko toga koji način je ispravan i najbolji.

U BiH poziv na kafu znači poziv na razgovor, druženje, opuštanje i uživanje. Ritual ispijanja je posebno cijenjen, a još ako je bosanska kafa napravljena „po mjeri“ onda je ćejf potpun. Zlatna džezva, najpoznatiji brend kompanije Vispak, sinonim je za bosansku kafu. Nije tajna da se za njeno pravljenje koriste posebne mješavine najkvalitetnijih zrna, a njen intenzitet mirisa pruža posebno zadovoljstvo. Pored standardne, dobro poznate Zlatne džezve, tehnolozi i eksperti iz komapnije Vispak razvili su i novu, Tamno pečenu Zlatnu džezvu i tim povodom ujedno potvrdili koji je to najbolji način pravljenja prave bosanske kafe. Tamno pečena namijenjena je onima koji žele „blago jaču“ prvu jutarnju kafu koja je idealna za instant razbuđivanje i početak dana.

Da biste u potpunosti uživali u najbolje pripremljenoj Zlatnoj džezvi dovoljno je da slijedite upute Vispak stručnjaka koji otkrivaju tajnu njenog spremanja.

PROCES PRAVLJENJA

  1. U posebnu posudu stavite vodu da proključa
  2. Na zagrijanu platu, stavite džezvu u koju ste prethodno nasuli kafu
  3. Suhu kafu kratko zagrijte na plati, a potom prelijte vrućom vodom
  4. Promiješajte i sačekajte da se kafa “digne”
  5. Nakon što se „digne“ zalijte jednim fildžanom vruće vode

 Kafu pustite da se slegne i sipajte u fildžane   

Izvor

[ad_2]

Source link