Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Komšić o sastanku sa Erdoganom: Turska ne podržava ono što radi Christian Schmidt

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovini boravili su danas u radnoj posjeti Republici Turskoj, na poziv turskog prеdsјеdnikа Recepa Tayyipa Erdogana. Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić za Hayat.ba nakon sastanka sa Erdoganom je kazao kako bilo je puno tema razgovora.

Komšić o sastanku sa Erdoganom

“Razgovarali smo o užasnoj tragediji koja je pogodila Tursku, o tome da je Bosna i Hercegovina stvarno osvijetlala svoj obraz. I što se tiče direktne reakcije u smislu broja ljudi koji su u okviru spasilačkih timova otišli u Tursku, kao i pomoći koja je prikupljena turskom narodu. Turski narod je zahvalan na svemu tome”, rekao je Komšić.

Nakon toga, dotakli su se i svih tema koje se tiču prije svega situacije u Bosni i Hercegovini, ali i u cijelom svijetu.

“Bila je godišnjica ruske agresije na Ukrajinu. Predsjednik Erdogan je razgovarao sa predsjednikom Zelenskim. Nakon sastanka sa nama, imao je razgovor sa Putinom. Dakle, vrlo prijateljska atmosfera i o svim temama se razgovaralo”, rekao je Komšić.

Malo i o BiH

Javnost u BiH interesuje i razgovor o BiH.

“Dotakli smo se svega onoga što se trenutno dešava u BiH. Pogotovo poteza visokog predstavnika Christiana Schmidta i onih koji ga podržavaju. Turska ne podržava ono što on radi. Turska je protiv toga da se nameću bilo kakva rješenja o BiH. Turska je definitivno na stajalištu da mi u BiH trebamo između sebe riješiti sve nesporazume koje imamo i dogovoriti kakve BiH treba da ima”, dodao je Komšić za Hayat.ba.

Osvrnuo se i na zaključke sastanka, te naglasio koji su.

“Bilo je zaključaka da idemo u zaključenje Ugovora o dvojnom državljanstvu, da aktiviramo priču što se tiče slobode kretanja turskih državljana, odnosno državljana BiH da možemo putovati samo sa ličnim kartama. Dosta smo pričali o autoputu Beograd – Sarajevo i potrebi da BiH učini neki korak, odnosno da počne gradnja tog autoputa. Bilo je vrlo zanimljivo i dosta neformalno kao da razgovaramo sa prijateljem koji zna i poznaje situaciju u BiH i regiji. Mogli smo razgovarati otvoreno o svemu onome što su bile teme razgovora”, istakao je Komšić.

Raport.ba