Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Konaković: Interesantno je kako su iz SDFA potpuno uskladili stavove sa Dodikom

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković reagirao je na današnju izjavu predsjednika RS Milorada Dodika, koji je rekao kako je “očito da je Konaković dogovorio sa HDZ-om Izborni zakon”.

“Ono što je danas moglo da se vidi, Konaković je s HDZ-om postigao dogovor o Izbornom zakonu i to je dobro. Nadam se da će taj dogovor biti održiv. Vidjećemo”, kazao je Dodik.

Konaković kaže kako se danas Dodik proključio tvrdnji kojom danima iz SDFA umaraju javnost i nazvao izmišljotinama priču o dogovaranju detalja Izbornog zakona.

“Svi zajedno znaju da reforme Ustava BiH u dijelu izbornog zakonodavstva nema bez ruku SNSD-a, SDFA i još nekih stranaka, za te izmjene potrebna je dvotrećinska većina. Svi se slažemo da nam je potrebna izmjena Ustava u ovom dijelu, zbog implementacije presuda i svih nedostataka sistema. Svi opet znamo da izmjena nema bez šireg koncenzusa. Jasno smo rekli svoje stavove i prioritete, al’ nikad nismo dogovorili detalje sa bilo kim.

Treba nam zakon koji će Srbima iz Federacije BiH, Bošnjacima i Hrvatima iz Republike Srpske, a i svim građanima na prostoru cijele BiH omogućiti kandidovanje za Predsjedništvo BiH. Treba nam ukidanje etničkog prefiksa i još neke važne stvari”, kazao je Konaković.

Dodao je da prihvata i činjenicu da druge strane imaju svoje zahtjeve, i da postoji spremnost da se sa svima o tome razgovarati i pronađu najbolja rješenja.

“Interesantno je gledati kako su iz SDFA potpuno uskladili stavove sa Dodikom o OHR-u, Schmidtu, stranim sudijama, utjecaju stranaca na pravosuđe i druge procese u BiH, a sad Dodik prati narativ SDFA o izmjenama Izbornog zakona. Da li to rade sinhronizovano, ne znam, nemam dokaz. Vrlo skladno izgledaju.

Još jednom pozivam Dodika, a i sve druge političke aktere, da radimo i da manje pričamo. Imamo šansu da svojim radom poboljšamo život ljudima u BiH, da dignemo prosječne plate, olakšamo zapošljavanje, da ljude zadržimo u našoj zemlji. Pozivam ga da usvajamo zakone, da gradimo sve moguće interkonekcije, energetske projekte, da privlačimo investicije u BiH, oba njena entiteta i Brčko distrikt BiH, poštujući ustavne nadležnosti i zakone Bosne i Hercegovine. Sve drugo je dodatno umaranje poprilično umornih Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih, stalnim svađama i galamom”, poručio je Konaković Dodiku.

Raport.ba