Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Konaković: Jedino što je trenutno izvjesno su pozicije i plate političara

Bilo bi, čini se, lakše organizovati sastanak SAD-a i Rusije oko Ukrajine, nego ovaj sastanak, ali mi skmo odlučili da ga organizujemo, kako bi razgovarali o rješavanju važnih pitanja za BiH, kazao je predsjednik NiP-a Elmendin Konaković neposredno uoči početka nove runde pregovora o izmjenama Izbornog zakona.

– Bio sam svjestan od početka da će više u fokusu biti pojedinci nego rješavanje nagomilanih problema. Više se priča da li će u Predsjedništvu biti Čović ili Komšić, ili Izetbegović, ili Dodik. Potpuno smo zanemarili da je naša obaveza implementacija presuda, da je to pitanje koje visi nad glavama stanovnika BiH godinama i koje se bezuspješno, vjerovatno svjesno, ne rješava. Mi se okupljamo sa tezom da li Hrvati trebaju da biraju sebi člana Predjsedništva, ili ne treba. Ta teza dominira javnim prostorom BiH. Mi smo zagovornici implementacije presuda i bili bismo sretni ako bismo sa ovih pregovora otišli sa dogovorom da svaki građanin BiH na svakom pedlju države može biti kandidat za bilo koju poziciju, pa tako i za Predsjedništvo BiH. Tim dogovorom bi postigli da u Predsjedništvu može biti i Srbin i Sarajeva, i Bošnjak iz RS-a, i Jevreji i Romi… Naš drugi važan cilj je da klubovi naroda na državnom nivou gube etnički prefiks, Odnosno da se ta tri kluba više ne zovu Klub Srba, Klub Bošnjaka, Klub Hrvata. Tada bismo značajno krenuli prema građanskom uređenju države. Još jedan od ciljeva su fer i pošteni izbori. Riječ je o dijelu zakona koji reguliše ovu oblast i koji je dosta dobro pripremljen. Ukoliko bi se usvojili, ako ne za ove onda za naredne lokalne izbore, onda bismo imali puno manje šanse za bilo kakvu krađu, istakao je Konaković.

Posebno je naglasio da trenutno stanje odgovara samo političarima, odnosno onima koji budu izabrani ili imenovani na pozicije i koji tako zarađuju svoju platu. 

–  Ako neko ima čarobni štapić, pogotovo kolege koje nas prozivaju jer učestvujemo u pregovorima, ja bi se vrlo rado učlanio u tu stranku koja može riješiti taj problem, onako sanjarski, kako oni to vide. S druge strane ne pristajem da to bude razlog za nastavljanje blokada, jer nas je dosadašnji sistem blokada doveo do ovoga sada. Jedino što je izvjesno su pozicije zagovarača da se ne pregovara, buduće funkcije, njihove plaće i ništa više. Mi nismo pristalice takvog koncepta. Pregovaramo iako nas to politički košta. Apsolutno me ne zanima da li ćemo izgubiti neki politički poen. Zanima nas da se pokušamo dogovoriti oko važnih stvari u BiH, dodao je Konaković.

Napomenuo je kako je današnji sastanak organizovan u formatu lidera pet stranaka. U narednoj fazi trebali bi im se priključiti i stručni timovi svake od stranaka, a potom i međunarodni predstavnici u BiH.

Dodao je i kako je čuo špekulacije da se razmišlja o tome, u slučaju da se napravi pomak u progovorima o izmjenama Izbornog zakona, odloži održavanje općih izbora. Međutim, naglasio je kako se protivi takvoj ideji, te da je uvjeren da će izbori biti održani kako je i predviđeno.Pressmedia