Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Konaković: Lakše bi bilo organizovati pregovore Rusije i Ukrajine nego ove

Elmedin Konaković predsjednik NiP-a stranke koja je jedan od organizatora današnjih pregovora o reformi izbornog zakona obratio se novinarima.

“Ja sam naučio da sve utakmice igram do kraja. Ne da odustajem u 35. minutu. Bio sam svjestan od samog početka da će pojedinci biti u fokusu nego rješavanje problema, više se priča da li će Komšić ili Izetbegović ili Dodik biti članovi Predsjedništva.

Potpuno smo zaboravili da je naša obaveza implementiranje presuda. Mi se okupljamo sa tezom da Hrvati trebaju da biraju člana Predsjedništva ili ne trebaju. Mi smo zagovornici implementacije presuda. Da svaki građanin na svakom pedlju ove zemlje mogu biti birani, a naravno time i član Predsjedništva.

Naša druga važna intencija je da klubovi naroda na nivou države gube etnički prefiks, tada bi smo značajno iskoračili ka građanskom uređenju države.

Još jedan ciljeva je fer i pošteni izbori, riječ je o dijelu zakona koji definiše ovaj proces i dosta dobro je pripremljen. Ukoliko bi se usvojio već naredne izbore bi imali sa puno većim kredibilitetom.”

Konaković je govorio i o pomjeranju izbora:

Želim da kažem vrlo važnu okolnost, o snovima koje sanjamo, o građanskom udruženju države imali ste jučer preciznu formulaciju visokog predstavnika da je ovo zemlja konstitutivnih naroda i ostalih koji u njoj žive. Dakle, ako neko ima čarobni štapić da nam kaže, pogotovo kolege koje nas prozivaju zato što pregovaramo, ja bih se rado učlanio u tu stranku koja može riješiti taj problem. Ne pristajemo da to bude razlog za blokade. Pregovaramo iako nas to politički košta. To me ne zanima. Vjerovatno bi bilo lakše organizirati pregovore oko Ukrajine i Rusije nego ove.” rekao je Konaković.

(N1)Pressmedia