Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Konaković: Niz važnih procesa bi se otkočilo usvajanjem izmjena Ustava i Izbornog zakona

 Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je danas u Sarajevu, prije početka razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, izjavio novinarima da su oni tehnički organizator sastanka, te da očekuje iskrene razgovore.

– Naš dogovor sa završetka razgovora u Neumu je bio da sjednemo sami i prva runda, prvi dio razgovora, bit će samo na nivou predsjednika stranaka. Dakle, sjest će nas pet i razgovarat ćemo, pokušati ljudski otvoriti sve ove teme i ljudski vidjeti da li smo spremni za nastavak razgovora – kazao je Konaković, te napomenuo da je NES  danas iz nekog razlog odustao.  

Odmah nakon toga ćemo, dodao je on, priključiti timove koji dolaze iz svih ovih pet stranaka.

– Nakon toga, mi smo zatražili prisustvo administrativnog dijela međunarodne zajednice koji u svojim kompjuterima imaju sve ove famozne kalkulacije, promjene, modele koji nam mogu biti od značajne tehničke pomoći, ali danas ne očekujemo to formalno učešće predstavnika međunarodne zajendice niti njihovo moderiranje – naveo je Konaković.    

Kaže kako je bio svjestan od početka da će u fokusu biti više pojednici nego cjelokupno rješavanje nagomilanih problema.

Po njegovim riječima, više se priča o tome da li će Dragan Čović, ili će Željko Komšić, ili će Bakir Izetbegović, ili će Milorad Dodik biti u budućnosti članovi Predsjedništva BiH, „a potpuno smo zanemarili da je naša obaveza implementacija presuda“.

– Mi se okupljamo s tezom da Hrvati treba da biraju člana Predsjedništva ili ne trebaju i ta tema dominira javnim prostorom u BiH, što je apsolutno pogrešno. Mi smo zagovornici implementacije presuda na način, i bili bismo sretni ako s ovih pregovora odemo sa zaključcima ili dogovorom, da svaki građanin BiH na svakom njenom pedlju može biti kandidat za svaku funkciju, a time i za funkciju člana Predsjedništva – naveo je Konaković.   

Naša drugi cilj je, kazao je on, da klubovi naroda na nivou države gube etnički prefiks, „da se ta tri kluba ne zovu više Klub Bošnjaka, Klub Srba, Klub Hrvata“.

Tada bismo, ističe Konaković, zanačajno iskoračili prema građanskom uređenju države BiH.   

– Još jedan od ciljeva jeste fer i pošteni izbori. Riječ je o dijelu zakona koji regulira ovu oblast, koji je dosta dobro pripremljen. Ukoliko bi se usvojio, možda ne baš ove, ali već naredne lokalne izbore imali bi s puno većim kredibilitetom i manjom šansom za bilo kakvu krađu – smatra Konaković.

Po njegovim riječim, niz je važnih procesa koji bi se otkočili usvajanjem izmjena Ustava i izbornog zakona.