Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Konaković za Raport o ponudi Izetbegovića: Čekamo Schmidta. NES mi je sumnjiv od kada je u vezi sa SDA

Čekamo Schmidta, kaže Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a i šef bh. diplomatije za Raport komentirajući ponude Bakira Izetbegovića.

Dakle, za NiP nije prihvatljiva ni koncentracijska vlada niti dvije liste o kojima je pričao Izetbegović danas nakon propalog sastanka kojeg je organizirao Refik Lendo.

“Ne mogu, kao ni neke druge izjave Izetbegovića i njegove poteze, shvatiti i sve ih rjeđe komentiram, osim kad je potrebno demistificarati neke procese i laži”, kaže Konaković.

Ističe da je proces formiranja vlasti u Federaciji BiH čisti i jasan.

“Potpisi su skupljeni, to je procedura koja traje i prije nego što se ona završi bilo bi nefer razgovarati o nekim drugim procesima. Nemam potrebu da to komentiram. Evo čekamo odluku visokog predstavnika i nadamo se da će ona biti racionalna, normalna, mudra, ne kratkoročna i da ćemo time odblokirati proces koji traje i da ćemo dobiti Nermina Nikšića kao premijera FBiH”, navodi Konaković.

No, dugoročne odluke Schmidta ne želi HDZ, a kratkoročne ne želi Osmorka. Kako će se onda praviti vlast?

“Ja mislim da je Schmidt svjestan koliko je zakomplicirao situaciju odlukom koja ni izbliza nije dobra. Dva su aspekta. Jedna je što je pomogao SDA ovim ultimativnim entičkim predstavljenem da pokupuje i pozavršava ruke i dođe do magičnog broja 13 i blokira sve. Ima druga stvar o kojoj se ne govori često. Schmidt je ostavio prostor koji može biti upotrijebljen ili zloupotrijebljen u narednim procesima. On se tiče konstituisanja Doma naroda i kvoruma koji treba da se desi ili ne. U slučaju da se skupi većina koja ne želi konstituisati Dom u roku od 50 dana ima pravo da predlaže sa pet ruku u domovina. I to mu je otvoreno.

Mislim da treba biti svjestan toga i svoje greške, i zato treba popraviti odluku koju je donio. Da spriječi blokade i da napravi balans između etničkog i građanskog. Ovo sad je čisto etnički”, smatra Konaković.

Sutra bi trebali početi i pregovori parlamentarnih klubova o izmjenama Ustava FBiH koje su pokrenule stranke NES i SBiH. Konaković kaže da će se zastupnici NiP-a odazvati na sastanak, ali sudeći prema izjavi – sumnja u pozitivan epilog.

“Mi ćemo se odazvati. Zanima nas koja su to realna ponuđena rješenja. Mi smo učesnici pregovara na najvišem nivou već godinama, slušali smo snove i želje i od toga građani imaju ambijent iz kojeg bježe. Imamo i mi svoje snove, jedan čovjek jedan glas, bez enitčkih prefiska. Ali znamo da to nije ralno sa HDZ-om HDZ-om 1990, sa SNSD-om pa ni PDP-om i SDS-a.

Nećemo da gubimo vrijeme na rješenja kojih neće biti i da pravimo tenzije koje će zaustaviti reformski zamah koji imamo. Podržat ćemo svako rješenje koje vodi ka normalizaciji odnosa unutar BiH. Doći ćemo na taj sastanak i zanima nas šta će predložiti. Ako uspiju otpetljati čvor koji je zapetljan godinama i dobiti podršku u parlamentima to će biti velika stvar koja će ove dvije stranke vinuti u vrh političke scene. Ako nema takvog rješenja, bilo bi šteta da se u čekanju idealnog propuštaju dobre prilike”, navodi Konaković.

Na kraju smo ga pitali da li je Osmorka stabilna, jer su sve češće trzavice koje koristi SDA da dodatno potakne prepucavanja.

“Pa mi imamo stavljene svoje parafe i založen obraz na sporazum. Ja sumnjam u novu vezu između NES-a i SDA u kojoj mi se čini da NES ima potrebu da provocira partner unutar Osmorke, da odugovlači neke procese. A sve zarad činjenice da im je SDA omogućila kantonalnog premijera u USK. Iako su taj dogovor ima imali i s nama, oni su izbrali SDA. Čini mi se da se, od kada su u toj koaliciji, ponašaju nekorektnije nego ranije. Ali je paraf njihovog predsjednika još tu. Meni je važno da mi, govorim o NiP-u, nećemo izigrati dogovor. Da li će negko durgi, pratit ćemo taj proces zajedno”, rekao je Konaković za Raport.

Raport.ba