Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Konvoj sa 20 šlepera humanitarne pomoći iz Tuzle krenuo ka Turskoj

Konvoj sa 20 šlepera humanitarne pomoći danas je iz Tuzle krenuo put Turske. Očekuje se da će na odredište stići u kasnim večernjim satima u srijedu.

Riječ je o humanitarnoj akciji koju su pokrenuli, koordinirali i realizovali Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” Bosne i Hercegovine.

– Drago nam je što smo u Tuzli i što konvoj kreće iz Tuzle. Sretni smo jer se mnogo dobrih ljudi odazvalno našem pozivu. Vjerujte da su šleperi dupke puni – kazao je Kenan Vrbanjac, predsjednik “Merhameta” BiH.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović je izrazio zahvalnost svim džematlijama, imamima i građanima koji su učestvovali u plemenitoj akciji prikupljanja pomoći postradalom narodu Turske i Sirije u stravičnom zemljotresu.

– U ime IZ BiH, u ime poštovanog reisu-l-uleme Husein Ef. Kavazovića hoću da iskažem riječi blagoslova i želju da ova pomoć dospije do onih kojima je namijenjena, da ovaj put bude olakšan svim našim ekipama koji će pratiti transport ove pomoći i naravno ovo je prilika u kojoj se zahvaljujemo svim našim džematlijama, imamima i svim ljudima na izdašnoj pomoći – rekao je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

Mnogobrojne firme stavile su na raspolaganje svoje resurse. Šlepere voze vozači koji su se dobrovoljno prijavili, a među njima je Asmir Imamović.

– Prošao sam cijelu Evropu, ali u Turskoj nisam nikad bio. Znam da nas čeka put od oko 2.000 kilometara. Naše su kolege tamo, čuli smo se sa njima i mi sada krećemo – kaže Imamović.

Akcija prikupljanja pomoći za ugroženo stanovništvo Turske i Sirije neće biti okončana sa konvojem koji je danas krenuo iz Tuzle. Mnogobrojni aktivisti i organizacije i dalje vrijedno prikupljaju pomoć, a u školama se provodi realizacija akcija “Djeca djeci”.

Tursku i Siriju je pogodio katastrofalan zemljotres u kojima su živote izgubile na desetine hiljada ljudi, a desetine hiljada su ostali bez igdje ičega i zbog toga je važno da se kontinuirano podržava ugroženo stanovništvo.

Zbog toga je ataše za vjerska pitanja Ambasade Turske u Bosni i Hercegovini Yunus Kales uputio zahvalnost građankama i građanima Bosne i Hercegovine.

– Napaćeni bosanskohercegovački narod šalje vrijednu pomoć ugroženom stanovništvu pokrajina u Turskoj pogođenim zemljotresom. Iskazali ste veliku brigu, pomoć i ljubav prema našoj zemlji – rekao je Kales.

Konvoj iz Tuzle ide na granični prijelaz Rača sa Srbijom, a potom ka granici Srbije i Bugarske, pa dalje do krajnjeg odredišta u Turskoj.

Vijest Konvoj sa 20 šlepera humanitarne pomoći iz Tuzle krenuo ka Turskoj se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus