Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Košarac se obrušio na Amerikance, nazvao ih bahatim i bezobraznim. Želi protjerati Murphya jer je poprimio ‘sarajevski miris’

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) obrušio se na SAD nakon što su uvele sankcije najvišim zvaničnicima entiteta RS.

On je izjavio da ‘tendenciozne američke sankcije ne mogu promijeniti izbornu volju srpskog naroda, koji čvrsto stoji uz politiku rukovodstva RS’.

“Uvođenje sankcija najvišim zvaničnicima RS odraz je američke bahatosti, bezobrazluka, ali i krajnje nemoći takozvane velike svjetske sile, koja isključivo razumije arguemnt sile, potpuno ignorišući silinu argumenata”, poručio je Košarac u izjavi za RTRS.

On je ocijenio da je ‘krajnje licemjerno i maliciozno optuživati rukovodstvo RS za neustavne i antidejstonske aktivnosti, jer ne postoji nijedan primjer, niti dokaz da Republika Srpska krši Ustav BiH i Dejtonski sporazum’.

“Naprotiv, Republika Srpska i svi njeni zvaničnici apsolutno primjenjuju i insistiraju na poštovanju Ustava i izvornog Dejtona. Mi podržavamo i zagovaramo dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez inostranog intervencionizma”, dodao je Košarac.

Prema njegovim riječima, zapadnim centrima moći smeta činjenica da od rukovodstva RS ne mogu da naprave svoje poslušnike, koji će bespogovorno slušati i ispunjavati njihove naredbe.

“To im je trn u oku, zbog čega nastoje da silom i sankcijama politički disciplinuju zvaničnike Republike Srpske. Neće im poći za rukom, ma koliku silu prosipali”, naglasio je Košarac.

On je dodao da u svemu ovome ne treba zanemariti ni navodni ‘sarajevski uticaj’ na Ambasadu SAD u BiH.

“Očigledno je da je američki ambasador poprimio isuviše sarajevskih mirisa i groznih podvala. Odavno ne vjerujemo u kredibilnost izvještaja koje dostavlja svojim šefovima u SAD. Svaki novi nasrtaj na Republiku Srpsku osnažuje uvjerenje da američki ambasador nije dobronamjeran prema srpskom narodu i Republici Srpskoj. Vrijeme mu je da ode”, poručio je Košarac.

Na kraju je kazao da sankcije neće utjecati na to da RS nastavi svojim putem navodne borbe za Dejtonsku BiH.

Raport.ba