Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Lagumdžija otkrio kad ide u UN i najavio svoje prve poteze: Pripremam veliki skup, BiH će biti pokretač serije događaja

Zlatko Lagumdžija, imenovani ambasador BiH pri UN-u otkrio je da će dužnost preuzeti krajem juna.

“Ja se nadam krajem narednog mjeseca, posljednojoj sedmici juna da ću biti tamo. Do tada je Sven Alkalaj, on će preći onda u Washington”, rekao je Lagumdžija za TVSA.

On je naveo da će odmah krenuti s aktivnostima i da već radi na pripremi nekih događaja.

“Veliki prostor je da se nešto uradi već u 7. mjesecu, radim na pripremama za jedan veliki skup, u okviru dijaloga na visokom nivou koji se organizira na nivou ekonomskog i socijalnog savjeta UN-a, BiH bi mogla biti jedan od inicijatora serije događaja na temu implementacije samoodržavih razvojnih ciljeva”, naveo je Lagumdžija.

On je kazao da su to vidljivije stvari kada je u pitanju javnost te da je tu još puno posla oko političkinh pitanja.

“To su politička pitanja, pitanja za sigurnost pa i moguće prijetnje po sigurnost kao refleksija agresije na Ukrajinu, sa mogućim negativnim scenarijama koji bi se mogli odmotati na drugim dijelovima Evrope, prije svega na Zapadnom Balkanu, pa i u BiH konkretno”, rekao je on.

“Moj fokus je to, da se takvi scenariji spriječe, da scenariji ide u drugom toku, onako kako je planirano i potpisivanjem Dejtona. UN je za nas važno mjesto, 190 i nešto članica i BiH je tu, mi smo tu bili 95. članica”, rekao je Lagumdžija.

Govoreći o lobiranju, Lagumdžija je naveo da je to novi prioritet vanjske politike.

“To je sad u vrhu prioriteta. To se do sada zapostavljalo. Za razliku od drugih, vidjelo smo da je HDZ uspješno lobirao za izborni zakon, da je Dodik potrošio ogromne novce za lobiranje. Neki kažu džaba mu to, ja kažem zamislite šta bi bilo da nije to potrošio na lobiranje. Mi trebamo da lobiramo za evropske vrijednosti, za BiH integrisanu na zapad”, rekao je Lagumdžija.

Raport.ba