Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Lendo se ponovo nije pojavio. Stojanović: SDA želi zadržati Novalića

Novoizabrano rukovodstvo Federacije BiH Igor Stojanović i Lidija Bradar danas su organizirali sastanak sa ciljem da izaberu predsjednika FBiH. Na sastanak je pozvan i treći član rukovodstva Refik Lendo (SDA), međutim Lendo se nije pojavio. Dakle, ni danas nemamo imenovano novog predsjednika FBiH.

Nismo donijeli odluku

Ovo je u izjavi za medije kazao i Igor Stojanović (SDP). Kazao je kako nisu htjeli da prejudiciraju bez njega nikakvu odluku.

“Nismo htjeli bez njegovog prisustva da donosimo odluku jer želimo da napravimo jedan konstruktivan razgovor. Lendo nam je kazao kako nije u mogućnosti. Rekao je da ne može prije 14 sati da nas obavijesti o terminu sastanka. Čim nas obavijesti, mi ćemo kazati javnosti”, kazao je Stojanović.

Pojasnio je kako nemaju rok po kojem trebaju izabrati predsjednika te žele što prije preuzeti odgovornost. “Želimo da počnemo raditi. Želim da formiramo vladu na osnovu političkih pregovora i dogovora. Možemo ovako da razvlačimo bilo ko od nas troje rok u nedogled. Zato čekamo 14 sati da nam javi Lendo termin”, kazao je Stojanović.

Pozitivna energija

Bradara je izjavila žaljenje što se njen kolega Lendo nije pojavio ni jutros. “Ne postoje propisane procedure ko saziva taj sastanak. Mi smo, što se nas tiče, već potvrđeni u parlamentu i završena je ta priča u parlamentu. Jučer je skoro jednoglasno na krilima pozitivne energije koja se širi BiH donesena odluka. Građani FBiH više nemaju vremena za čekanje, a bojim se da će ovo trajati. Prema procedurama, Ustavu i Izbornom zakonu mi se trebamo između sebe dogovoriti. U slučaju da se dogovorimo izborni materijal se šalje CIK-u i time je priča završena. U slučaju da ne bude, moramo izvijestiti Predstavnički dom i onda oni određuju ko je predsjednik, a ko potpredsjednici”, rekla je Bradara.

Istakla je kako je jučer došlo do nedostatka volje i želje za dogovorom iako su izabrani.

“Izražavam žaljenje što su neki spremni po svaku cijenu blokirati FBiH i dalje, za mene je ovo klasična blokada iako neki misle da neki rokovi nisu predviđeni. Mi trebamo sastanak i reći dogovorili smo se ili nismo i onda postoji procedura. Ovo nisu razgovori ni pregovori ni dogovori”, navela je. N

Na komentare da se Lendo ne želi pojaviti dok ne dobije certifikat, kazala je kako nije moguće da mu se uruči dok se oni ne dogovore.

“SDA želi da produži da Novalić još ostane u vladi određeni period. U Parlamentu još pokušavaju prikupiti ruku, ali ne uspijeva im. Kupovina vremena je odgađanje volje većine. Nemam ništa protiv da SDA i Lendo donesu potpise većine i donesu prijedlog ko to treba činiti vladu. Ako imaju većinu, prvi kažem pomoći ču im da formiraju vladu. Ako nemaju, neka nas puste da radimo i ne blokiraju građane i FBiH”, dodao je Stojanović.

Raport.ba