Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Liste čekanja za upis u vrtić: Nedostaje prostora i kvalitetnog kadra

Bosna i Hercegovina nalazi se na posljednjem mjestu među evropskim zemljama kada je riječ o učešću djece u predškolskim programima, a razlog je dijelom zbog neusklađenosti zakonske regulative, poručeno je u Mostaru na održanom okruglom stolu “Predškolsko obrazovanje u HNŽ-u: Potreba i stvarno stanje” kojega je organizirala Inicijativa građanki/na Mostara.

S druge strane, na okruglom stolu je istaknuto kako učešće u predškolskim programima, čak i kada je obavezno, djeci ostaje uskraćeno zbog nedostupnosti brojnim kategorijama društva.

Direktorica JU Dječji vrtići Mostar Danijela Kegelj rekla je u izjavi za medije kako je Inicijativa građanki/na Mostara prije tri godine pokrenula kampanju za donošenje Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u HNK.

“Na razini BiH 2007. godine donesen je okvirni Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju. Za prilagodbu i primjenu na županijskoj razini postavljen je rok od pola godine. Do danas se to u našem kantonu nije dogodilo. To u praksi pravi problem jer se Zakonom reguliraju materijalne, prostorne i druge mogućnosti”, smatra Kegelj.

Dodala je kako su sudionici večerašnjeg okruglog stola govorili o navedenom problemu te su pokušali što realnije prikazati situaciju s kroničnim manjkom mjesta u predškolskim ustanovama, zastarjelim standardima i normativima te mogućnostima suvremenom pristupu odgoju i obrazovanju.

“Također smo govorili o nedostatku kadra i nedostatku kvalitetnog kadra. Otvorili smo niz problema. Jako je važno da se doneseni zaključci pokrenu prema osnivačima i prema županiji”, pojasnila je ona.

Direktorica JU Dječji vrtić Ciciban Mostar Đenana Šegetalo kazala je kako se na razini Grada Mostara svake godine pojavljuju liste čekanja, što znači da su kapaciteti popunjeni.

“Mora uslijediti neka inicijativa za proširenjem kapaciteta predškolskih ustanova na razini grada, o čemu se mora voditi računa da se napravi mreža vrtića i da se ispitaju lokaliteti gdje se javlja potreba za otvaranjem novih objekata”, naglasila je ona.

Uputili su, kako dodaje Šegetalo, inicijativu da se odgajatelji stave na deficitarnu listu zanimanja zbog njihovog nedostatka.

“Upravo zato moramo težiti da kroz subvencioniranje i podršku budućim odgajateljima, kao i određenim stipendiranjem, pomognemo toj kategoriji kako bismo osigurali kvalitetan kadar koji će raditi u predškolskim ustanovama. Pred nama je upis u novu pedagošku godinu, a liste čekanja imamo od prošle godine kada nismo mogli odgovoriti zahtjevima svih roditelja”, istaknula je ona.

Naglašava kako su u ovom razdoblju ponovno u nezavidnom položaju kada vjerojatno opet neće moći zadovoljiti potrebe djece i roditelja.

Na okruglom stolu sudjelovala je i Alma Pelo Zagorčić, majka djeteta koje je prošlo sve odgojne grupe. Ona je naglasila važnost boravka djeteta u vrtiću jer je to, kako je navela, odgojna ustanova i prvi kontakt s vršnjacima.

Pelo Zagorčić na kraju je podvukla kako je roditeljima teško na vrijeme upisati dijete u vrtić no smatra da je moguće ranije poslati potrebnu dokumentaciju i čekati na upis jer bi neko dijete, zbog nemogućnosti prilagodbe, moglo osloboditi mjesto drugom djetetu.

Raport.ba