Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Marjanović najavljuje potres u KS: Doći će do promjene unutar Vlade KS, SBiH bi mogao izaći

Damir Marjanović, zastupnik u Skupštini KS, kazao je da bi se mogle desiti izmjene unutar Vlade KS.

On je gostujući u emisiji Špica na TVSA kazao da bi bilo nelogično da se proces na nivou FBiH ne odrazi na Kanton Sarajevo.

Podsjetimo, SBiH je izradio dogovor o formiranju vlasti na nivou FBiH zajedno sa NES-om, a čine koaliciju sa strankama Trojke u Kantonu Sarajevu te imaju svoje ministre u Vladi KS.

“Učestvovali smo u svim tim procesima. Pokret za Nove generacije je to pratio. Sve je povezano, priča o Vladi FBiH i Vladi KS. Iz prve ruke znam da je sve bilo povezano.

Bilo bi mi nelogično da se ovo što se desilo na nivou FBiH ne odrazi na nivo Kantona”, naveo je Marjanović.

On je kazao da postoje dvije opcije.

“Hoće li Stranka za BiH napustiti Vladu KS ili će Trojka na neki način pokušati nastaviti dalje bez SBiH-a to je stvar modaliteta. Mislim da će se odraziti, ali mislim i da treba. Sve je to usporilo stvari u KS. Očekujem u nakom narednom periodu da se te stvari raščiste i da Vlada postane efikasnija”, naveo je Marjanović.

Na konstataciju da će Trojka onda ostati sa 18 zastupnika, Marjanović je kazao da su moguće promjene.

“Sve je u domenu špekulacije, ali može im se neko priključiti ili SBiH ostane u većini. Vidjet ćemo. Ali da će biti nekih promjena, vjerujem da hoće”, naveo je Marjanović.

“Možda Trojka zaključi da kada nemaju saradnju na nivou FBiH ne žele je ni u KS. Moramo priznati da se sve usporilo, Vlada KS nema velike pomake, a ima posla. Sad kada imate takvu situaciju na nivou države i FBiH, šteta je da se ne radi brže”, istakao je Marjanović.

Upitan da li bi se on priklonio novoj većini, Marjanović kaže da je sve moguće.

“PzD je više puta jasno kazao da im je cilj da djeluju kroz poziciju, ali da mogu djelovati i u opoziciju. Mi nemamo neke personalne sukobe. Konkretno – u mjesec dana smo pokazali kako ćemo funkcionirati. Postavljali smo jasna pitanja, iznosili primjedbe i to je naše opoziciono pitanje. Ako nas neko pozove za formiranje neke nove Vlade, sjest ćemo s ekipom iz ZNG i vidjeti uklapamo li se u program. Nećemo se mi gurati da nekoga smjenjujemo ili postavljano nove”, istakao je Marjanović.

Govoreći o sukobu s Trojkom po pitanju izbora delegata, Marjanović je kazao da se radilo o nedostatku komunikacija.

“Ne zamjeramo ljudima SDP-a koji su tako odlučili, to je politička procjena. Dakle, mi smo spremni da ostanemo opozicija, ali i da budemo pozicija”, zaključio je Marjanović ističući da još nije dobio nikakav poziv.

Raport.ba