Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Mehmedović: Je li Čović ismijava Plenkovića ili Plenković sa Čovićem ismijava Amerikance i Britance!?

Državni zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović objavio je svoju analizu odnosa Dragana Čovića i Andreja Plenkovića pitajući ko koga ismijava.

Mehmedović je prvo napisao da ima neki podatak po kojem će Eelektroprivreda BiH treba da prikupu 75 posto sredstava za podršku obnovljivim izvorima energije, dok EP HZHB svega 25 posto.

“S druge strane sredstva koja se prikupe dijele se tako da korisnici EP BiH dobiju 25%, a EP HZHB 75%! Toliko o legitimnoj ugroženosti i borbi protiv korupcije! Baš je ova SDA skrivila puno!”, naveo je Mehmedović.

Onda je pitao da li Čović ismijava Plenkovića ili Plenković sa Čovićem ismijava i Amerikance i Britance.

“Eto nema SDA, a ono korupcija na najvišem nivou-EU! Zdravko Mamić, bjegunac od hrvatskog pravosuđa, koji je utočište pronašao u Međugorju i BiH, demonstrirao je Plenkoviću ko je zaštitnik korupcije u BiH.

Da Mamić gradi deset fotonaponskih elektrana u Pologu kod Mostara, od kojih će svaka imati 4MW snage, uz koncesiju koja je dodijeljena na period od 30 godina je vijest koja je plasirana baš dan uoči dolaska Plenkovića u Mostar. Nimalo slučajno. Čović Plenkovića dočekuje sa Mamićem kojeg je Čović od bjegunca pred hrvatskim pravosuđem promovisao u investitora u obnovljive izvore u BiH”, navodi Mehmedović.

“Je li Čović ismijava Plenkovića ili Plenković sa Čovićem ismijava i Amerikance i Britance i kompletni narativ oko korupcije?! Ili počinje velika igra oko Vijeća Ministara i Davora Bunoze koji je ‘nestranački’.

Iz perspektive Trojke, ovo izgleda kao rušenje i Vijeća ministara i Vlade Federacija BiH formirane prije nekoliko dana sa Trojkom. Iz perspektive BiH, poruka glasi: korupcija je svuda – i u Zagrebu i u Hercegovini a ne samo oko Sarajeva. Iz perspektive Plenkovića, ovo je nož u njegova leđa od Čovića. Iz perspektive EU, ovo je nož u leđa od jedne članice EU američkim potezima u BiH”, ističe Mehmedović dalje.

Kaže da je kada se pogleda cijela slika u kontektsu narativa oko formiranja nove vlasti u BiH i u FBiH, cijela slika postaje karikatura.

“Karikatura u kojoj međunarodna zajednica i neke ambasade izlaze sa nožem u leđa od Čovića i Plenkovića. Ovo je prije svega, zagrebačko evropski dinamit pod fotelje Trojke”, istakao je Mehmedović.

Raport.ba