Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Mijatović upozorio partnere ‘Osmorke’: Moguće je novo miješanje karata

Sedmicama unazad se uveliko govori o formiranju Vlade FBiH. Prema svemu sudeći Vladu FBiH bi trebala činiti nova koalicija “Osmorka”, ali posljednjih dana postoje i tu velike trzavice. Sve to je sada na svom zvaničnom Facebook profilu prokomentirao Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a. Mijatović je imao jasnu poruku za partnere Osmorke. Kazao je kako nema više ni vremena ni prostora za gubljenje.

Nema vremena za gubljenje

Njegov status prenosimo u cijelosti:

“SDP BiH je u post izbornom periodu postupio liderski i stavio interese široke koalicije ispred svojih interesa. Vodili smo se logikom da je promjena neophodna i da najveći trebaju dati najviše.

Takođe smatrali smo da široka koalicija treba djelovati sinhronizivano u formiranju vlasti na svim nivoima pogotovo na nivou države i entiteta.

Mjesecima ćutimo na uslovljavanje, ucjenjivanje, nekoreknost, a svaki put kad smo se malo suprostavili dobijali smo još i kritiku, pa i lične napade na funkcionere SDP BiH.

Interesantno je kako su pojedine članice koalicije smatrale da mi ne komuniciramo sa ljudima iz SDA, pa su poslije svakog sastanka sa nama odlazili na sastanke sa SDA tražeći bolju ponudi za sebe. Često je bilo komično kad uporedimo priče sa ljudima iz SDA i uporedimo šta pričaju nama, a šta njima.

Sporazum o formiranju vlasti na nivou FBiH je potpisan, dostavljeni su i potpisi većine, nema više ni prostora ni vremena za odlaganje i vreme je da se dostave imena za sastav Vlade FBiH i dostave rukovodstvu Federacije BiH. Vreme je za legitimisanje.

Odnosi sa partnerima

Dosadašnje aktivnosti mogu staviti pod želju da se svaka članica koalicije bolje pozicionira, ali sada je vrijeme da se to sve ostavi iza nas i da pokažemo ozbiljnost prema građanima.U suprotnom doći će do potpuno novog “mešanja karata” bez dileme.

SDP BiH mora u narednim danima liderski do kraja dovesti ovaj proces do kraja. Ukoliko sve bude shodno potpisanom sporazumu napravili smo svi skupa veliku stvar.

Ukoliko se ovo ne dogodi SDP BiH mora preispitati odnose sa svim partnerima i redefinisati svoju ulogu i na državnom i na entitetkom nivou, i na nivou kantona.

Važnost formiranja vlasti po vertikali od države do kantona je bio naš priotitet i ne smijemo odustati od toga. Ukoliko to ne uspemo moraju se redefinisati odnosi pa i krenuti u pregovore sa novim partnerima.

Vremena i prostora više nema, SDP BiH je od početka do danas bio više nego korketan, vrijeme je da svi preuzmu odgovornost, a ako odgovornost izostane, alternative uvijek postoje.

SDP BiH je dobio podršku građana i imamo obavezu da formiramo vlast”, napisao je Mijatović u poruci za partnere ‘Osmorke’.

Raport.ba