Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Milorad Dodik: RS nikad neće dati saglasnost da BIH prizna Kosovo

Republika Srpska nikada neće dati saglasnost Bosni i Hercegovini da prizna Kosovo, zato nas Zapad doživljava kao jeres, rekao je u intervjuu za RTB predsjednik RS Milorad Dodik.

Dodik je poručio da “ne može izaći na dobro ako se srpskim liderima prijeti sankcijama, sve pod plaštom evropskih standarda, i to nije dobro ni za BiH”.

Milorad Dodik: Ponovo spominje nazavisnost RS

“Nisam spreman da ratujem, ali sam spreman da se RS primakne statusu nezavisne države”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik vjeruje da će nakon kosovskog pitanja sve jači biti pritisci da se ukine RS.

On kaže da Zapad pokušava da RS etiketira kao model koji je nužno problem. Istovremeno se, kaže, plaše da će ZSO opstati i djelovati nezavisno poput RS.

“Postavljam pitanje zašto to potencirate? Јe l’ vam smeta? Bojite li se nečega? Bojite se da ćete to dobiti. Pa dobit ćete. Ako ste pristali na ZSO, to je to. Eto, ne zove se RS već ZSO, koja ima ingerenciju u oblasti zdravstva, urbanističkog regulacionog planiranja. Imaju ingerencije u pitanjima policije.

Sve to mi već imamo. Ona danas živi, za strance kao eksces, za muslimane kao nepodnošljiva činjenica, za nas kao veoma stvarna činjenica koja govori da je ona održiva”, rekao je Dodik.

Prijeti se sankcijama

Dugoročne stabilnosti nema ako se narodi ne organizuju u nacionalne državne zajednice, kaže Dodik.

Tvrdi da nacionalni interes Srbije mora da bude Republika Srpska.

Kaže da se “srpskim političkim liderima prijete sankcijama, nameću zakone i nelegitimne visoke predstavnike, sve pod izgovorom evropskih standarda”.

“To ne može da izađe na dobro za one koji žele BiH. Јa je ne želim i ja to jasno govorim. Nisam spreman da ratujem, ali sam spreman da ako ja ne uspijem da se RS primakne statusu nezavisne države, da iza sebe ostavim generaciju političara koji će se boriti za tako nešto”, naglasio je Dodik.

Dodik vjeruje da će nakon kosovskog pitanja, zapadni centri otvoriti pitanje RS.

Sve jači će, kaže, biti pritisci da se ukine RS, “po ustaljenoj zapadnjačkoj praksi nepoštovanja međunarodnih ugovora, ucjenama i nametanjem”.

Raport.ba