Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ministarstvo komunalne privrede KS izvinilo se korisnicima centralnog grijanja

Vlada Kantona Sarajevo na Trećoj sjednici formirala je Neovisno stručno tijelo za utvrđivanje validnosti kalkulacije i konačnog prijedloga visine cijene centralnog grijanja KJKP „Toplane Sarajevo“. To tijelo ima zadatak da na bazi smanjenja cijene prirodnog gasa za II kvartal i ostalih kalkulativnih elemenata „Toplana“ utvrdi konačan prijedlog smanjenja cijene centralnog grijanja.

Neovisno stručno tijelo je započelo s radom odmah nakon imenovanja i u toku su aktivnosti koje trebaju rezultirati smanjenjem cijene grijanja.

Nisu se usaglasili

Istovremeno, a kao pripremu za efikasan rad Neovisnog stručnog tijela, „Toplane Sarajevo“ su napravile svoj izračun utjecaja smanjenja cijene gasa na cijenu usluge grijanja i dostavili ga ovom tijelu i Ministarstvu.

Kako do danas još nije usaglašen prijedlog konačnog smanjenja cijene grijanja, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS upućuje izvinjenje svim korisnicima usluga „Toplana“ i mole za razumijevanje. Kako naglašavaju, žele da u ovom procesu korisnici dobiju što veće smanjenje cijene, te da Neovisno stručno tijelo kroz svoju kontrolu što tačnije i preciznije obuhvati sve kalkulativne elemente utjecaja smanjenja cijene prirodnog gasa na cijenu grijanja.

Dodatno smanjenje cijena

„Smatramo da prostora za dodatno smanjenje cijene grijanja u odnosu na već dostavljenu kalkulaciju ima. Namjera ovog ministarstva je da svi dobiju dodatno vrijeme, te da na narednoj sjednici Vlade KS materijal, odnosno konačna cijena bude usvojen, a na zadovoljstvo Vlade, Neovisnog stručnog tijela, ‘Toplana’ i svih korisnika usluga“, navode iz resornog ministarstva.

Kako zaključuju, ostaje problem nabavne cijene prirodnog gasa za Kanton Sarajevo, a Ministarstvo će i dalje raditi na rješavanju ovog problema i neće odustati od svog prvobitnog zahtjeva.

Raport.ba