Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Mladen Bošković: HDZ se ne boji pregovora, spremni smo za dogovor

Predstavnici HDZ-a BiH, NES-a i Stranke za BiH održali su u četvrtak Mostaru sastanak na kojem su razgovarali o formiranju federalne vlasti i izmjenama Ustava.

Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković kazao je nakon sastanka kako su se sudionici složili da se treba nastaviti razgovarati o ustavnim promjenama.

“HDZ se ne boji razgovora i pregovora. Međutim, želimo razgovarati o svim problemima Ustava, ali i Izbornog zakona, koje u ovom trenutku imamo u BiH. Nadam se da će ovo biti okidač za daljnje razgovore i rješavanje ovih problema koje Federacija BiH ima”, kazao je Bošković te dodao kako je skeptičan da se u petnaest dana može postići dogovor oko nečega što se nije moglo dogovoriti zadnje četiri godine.

Što se tiče zahtjeva NES-a i SBiH za sazivanje Ustavnopravnog povjerenstva, Bošković je istaknuo kako će se sjednica ustavnog povjerenstva na tu temu održati nakon bajramskih praznika.

“Bit će sazvana sjednica Ustavne komisije kad se za to steknu uvjeti. Hoće li to biti za dva dana, pet dana ili 10 ja vam to ne mogu reći”, kazao je Bošković.

Po njegovim riječima, FBiH ima bezbroj problema koji se moraju početi rješavati.

“To možemo samo s novom vladom. Duboko vjerujem da će razgovor prevladati i da ćemo otkočiti proces imenovanja Vlade. Ne zbog stolica, već zbog onih koji su tu i onih koje mi predstavljamo”, poručio je.

Admir Čavalić iz Stranke za BiH naveo je da su Ustavnopravnoj komisiji dostavljena četiri prijedloga amandmana na Ustav, a jedan od njih je zajednički prijedlog SBiH-a i NES-a.

Suština njihovog prijedloga je da se izbjegnu buduće blokade te da se veći značaj da parlamentarnoj većini, odnosno građanskom konceptu u komparaciji s etničkim.

“Posebno smo se na fokusirali na ulogu predsjednika i potpredsjednika FBiH. Ukoliko dođe do toga da se ne usuglase, da postoji drugi zaštitni mehanizmi, oni se traže u većini u Zastupničkom domu. Naša intencija je pokazati da hoćemo ponuditi rješenja, da ne prepustimo našu sudbinu međunarodnom čimbeniku”, istaknuo je Čavalić.

Raport.ba