Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Muftija Fazlović o skandaloznom zahtjevu načelnika Vlasenice: Pritisci na Bošnjake neće postići cilj

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović sinoć je u Hajrija džamiji u Vlasenici zajedno s džematlijama klanjao teravih-namaz.

Tom ovom prilikom poručio da su pritisci na Bošnjake u ovom gradu kontinuirani. Međutim, kaže da se njima neće postići cilj.

Fazlović: Kontinuirani pritisci

„Kontinuirani su pritisci na Bošnjake i Islamsku zajednicu u Vlasenici. Česti pritisci općinskih vlasti u Vlasenici uznemiravaju naše džematlije i otežavaju njihov svakodnevni život.

Zahtjev načelnika Kraljevića da se, kako je kazao “smanji nivo jačine zvuka islamskog poziva na molitvu”, pritisak je koji dolazi u ramazanu i u vrijeme kada se pripremamo da obavimo ovogodišnju dženazu šehidima Vlasenice.

Nećemo dozvoliti da nas oslabe pritisci u ovom gradu i da ugroze slobodu našeg naroda“, kazao je muftija Fazlović.

Netrpeljivost koja dolazi od lokalne vlasti mora prestati (Foto: AA)

Naglasio je da u Bosni i Hercegovini nikome ne smiju smetati ezani i zvona koji su simboli vjerske slobode pripadnika različitih religija.

Čvrsto uz džematlije

„Stojimo čvrsto uz džematlije i Medžlis Islamske zajednice Vlasenica. Bošnjacima se mora osigurati miran i dostojanstven život u ovome gradu i netrpeljivost koja dolazi od lokalne vlasti mora prestati“, poručio je muftija tuzlanski.

Načelnik Opštine Vlasenica Miroslav Kraljević službeno je zatražio od MIZ Vlasenica da se smanji jačina zvuka ezana, ističući kako je to zahtjev velikog broja nezadovoljnih građana Vlasenice.

Raport.ba