Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

MUP Srbije preuzeo 3.000 komada nelegalnog oružja: “Djeca se neće moći ponašati siledžijski”

Za prva dva dana akcije predaje protuzakonitog oružja, na koju je poslije dvije masovne pucnjave sa 17 ubijenih i dvadesetak ranjenih pozvao MUP Srbije, policija je preuzela 3.000 komada oružja i desetke hiljada komada streljiva različitog kalibra, saopćio je danas srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

U beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” prošle je srijede, 3. maja, 13-godišnji učenik ubio iz očeva pištolja osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio još šestero učenika i nastavnicu, a samo dan kasnije 21-godišnji mladić hicima iz automatskog oružja i pištolja usmrtio je osmero, a ranio još 14 osoba u tri sela na području beogradske općine Mladenovac.

Vučić je u nedjelju, poslije ta dva masovna ubistva, najavio i smanjenje do 90 posto legalno izdanog oružja. U međuvremenu je MUP Srbije pozvao građane da od 8. maja do 8. juna, bez posljedica i dokaza o podrijetlu, predaju nelegalno oružje, streljivo i eksplozivna sredstva.

“Nastavit ćemo sa uzimanjem nelegalnog oružja, a onda uraditi analizu i svega što je legalno”, rekao je Vučić.

On je danas, govoreći za provladinu komercijalnu TV Pink o mjerama poduzetim poslije dva masovna ubistva, ocijenio svrsishodnom i odluku da se u školama poveća broj školskih policajaca, rekavši da su pozitivne reakcije i roditelja i učitelja i prosvjetnih djelatnika, prenosi Hina.

“Nastavnici će se osjećati sigurnije, djeca i roditelji također. Nastavnici će sada imati veća prava, a djeca se neće moći ponašati bahato i siledžijski”, rekao je Vučić i najavio hitan prijem novih policajaca.

Raport.ba