Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Na vidjelo izlaze frapantni podaci: Zašto je Diana Kajmaković u sefu krila informacije o dilerima?

Proces protiv Diane Kajmaković pred Uredom disciplinskog tužioca VSTV-a počeo je otkrivati detalje vezano za ovu suspendiranu tužiteljicu Tužilaštva BiH.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) tereti Dianu Kajmaković, suspendovanu zamjenicu glavnog tužioca, po tri tačke disciplinske tužbe – za korištenje funkcije tužioca radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca, ponašanje koje šteti ugledu funkcije, kao i zbog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet.

Strovala karijere nekadašnje zamjenice glavnog tužioca krenula je kada se njeno ime spomenulo u Sky aplikaciji, a nakon suspenzije našla se i na američkoj crnoj listi uz brutalno obrazloženje da je ona oličenje korupcije.

Danas je pred UDT-om svjedočio tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara.

On je svjedočio o nekoliko situacija koje ustvari otkrivaju jezive poteze Kajmaković čija pozadina će vjerovatno tek biti otkrivena kroz proces koji će se nastaviti 26. maja.

Prvo, indikativno je da je Kajmaković u Eropolu zahtjevala da podaci iz Sky dolaze isključivo njoj, iako je takva praksa nezabilježena jer se radi o klasičnoj policijskoj saradnji.

Nakon što je njeno ime isplivalo u kriptama Sky aplikacije – motivi su bili malo jasniji.

No, Čampara je svjedočio i o jednom u najmanju ruku skandaloznom detalju koji se direktno tiče istraga.

U toku istrage protiv Kajmaković tražen je i pretres njenog sefa, jer su postojale indicije da kompromitirana tužiteljica u njemu nešto krije.

Čampara je danas i otkrio o čemu je riječ.

Kazao je da mu je poznat samo dio koji je njemu dostavljen, navodeći kako su to bili dokazi Obavještajno-sigurnosne agencije upućeni njemu za predmet vezan za Prijedor odnosno predmet ubistva policajca Radenka Bašića – preciznije vezani za istragu protiv Dalibora Railića.

“Dobio sam to sa zakašnjenjem od godinu dana. Ja sam dobio u martu ove godine, a došlo je u martu 2022. godine”, naveo je Čampara dodajući da mu nije bilo poznato da su ovi podaci stigli.

Šta to zapravo znači?

Prema Raportovim informacijama OSA je prikupila važne podatke o organiziranoj kriminalnoj grupi kojoj je pripadao i Railić, a informacije su se odnosile na drogu koju su prodavali članovi Railićeve grupe.

Informacije su se odnosile na to gdje se droga skriva odnosno spisak lokacija na kojima bi trebali biti izvršeni pretresi, kao i imena članova organizirane kriminalne grupe.

No, Kajmaković je te informacije čuvala u sefu punih godinu dana, čime je faktički onemogućila detaljni istragu i moguću zaplijenu droge kao i hapšenje dilera.

U ovom trenutku procesa nije jasno koji su to motivi rukovodili Kajmakovićkom da krije takve podatke i da li je radila po nečijoj naredbi. Kajmaković je inače važila za osobu izuzetno blisku paraobavještajnom sektoru koji je bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić formirao kao paralelni sistem.

Raport.ba