Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Nešić: Bezbjednost građana Bihaća je prioritet Ministarstva sigurnosti BiH i svih nas

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić prilikom današnje posjete Unsko-sanskom kantonu (USK) i obilaska Privremenog prihvatnog centra Lipa, poručio je kako je situacija u potpunosti pod kontrolom i da građani nemaju razloga za brigu.

“Bezbjednost građana Bihaća je prioritet Ministarstva sigurnosti BiH, ali i svih drugih državnih institucija koje su uključene u migracijski proces. Detencijski centar na lokalitetu Lipa nije još ni otvoren, a to će se samo desiti u skladu sa domaćin zakonima, to naglašavam. Proces readmisije migranata potpisan sa Evropskom unijom se provodi i tako mora biti. Također, mi vraćamo migrante za koje se dokaže da su došli iz Srbije, ili Crne Gore, a vrlo uspješno realiziramo potpisani Sporazum sa Pakistanom. Situacija je u potpunosti pod kontrolom i nema razloga za zabrinutost”, izjavio je ministar Nešić.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa sve je potvrdio i trenutnim zvaničnim brojkama.

“U četiri privremena prihvatna centra u BiH boravi oko 1.200 migranata, od kojih je oko 400 u ovom momentu u Lipi i Borićima. Redovne su i aktivnosti praćenja njihovog kretanja, odnosno onemaogućavanja boravka u takozvanim divljim kampovima i napuštenim objektima. Dolaskom ljepšeg vremena, vjerovatno će doći do određenog povećanja broja migranata, no te brojke ne bi trebale biti ni približne nekadašnjima”, istakao je Laketa.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić konstatovao je kako je sve ono što je opterećavalo njegove sugrađane u proteklih dvadesetak dana, zapravo bilo uslovljeno nedovoljnom komunikacijom i pogrešno plasiranim informacijama. S time se složio i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, ali i izrazio zadovoljstvo zaključkom nakon sastanka, koji se prvenstveno odnosi na neophodnost saradnje i mnogo bolje komunikacije svih agencija i institucija.

Kantonalni premijer Ružnić inače je bio i domaćin zajedničkog sastanka, na kojem su upravo dogovorani detalji poboljšanja saradnje i komunikacije, kao i zadržavanja maksimalne kontrole sigurnosne situacije u ovom dijelu zemlje.

Raport.ba