Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Nihad Omerović za Raport: Zajednička izjava je samo okidač, Dodiku stvara paniku ono što se dešava iza kulisa u RS

Vlast na državnom nivou čini se ulazi u novi neizvijesni period u koji bi mogao biti ponovo obilježen blokadom institucija BiH.

Tako su zastupnici iz RS u Predstavničkom domu PD BiH sjednicu napustili zbog izjave o državnoj imovini koju je inicirao član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, a potpisali lideri svih probosanskih stranaka.

No, šta dalje? Milorad Dodik već je zakazao sastanak sa strankama iz RS i najavio dokument o nezavisnosti RS unutar BiH.

Državni zastupnik NiP-a Nihad Omerović za Raport kaže da Parlament BiH nije dao nikakav povod za ovakav postupak stranaka iz RS.

“Ono što mogu jasno i nedvosmisleno kazati jeste da Parlamentarna skupština BiH, niti Predstavnički niti Dom naroda nije dao povod da dođe do prekida sjednice.

Okidač, a ovo ću reći posebno, okidač za jučerašnji bunt i prekid sjednice bilio javno saopćenje rezolucije koju je sačinio Denis Bećirović, a koju su potpisale sve stranke probosanskog bloka. To je izazvalo paniku kod predsjednika RS Milorada Dodika. Ono što možemo zaključiti jeste da je zbog svoje ranije destruktivne politike došao do zida u određenim stvarima i ovo je panično destruktivan potez gospdina Dodika i žalosno je što se on prenosi na državne institucije”, smatra Nihad Omerović.

Međutim, stavovi Trojke oko dražvne imovine bili u ranije poznati Dodiku, pa se postavlja pitanje zašto mu sad smeta obična izjava? Je li razlog jedinstvo probosanskih stranaka oko tog pitanja?

“Ovo je bio okidač, a ne primarni razlog. Niz drugih stvari, koje nisu medijski propraćene, niti su dostupne javnosti i nalaze se iza kulisa, dešavaju se u nutar političkog ambijenta RS i ima posebnu refleksiju na političku budućnost Milorada Dodika. Dakle, ovo je samo okidač jer su od ranije poznati naši stavoti i NiP-a i SDP-a.

Za njih je bilo nepodnošljivo da su se na jednom dokumentu našli potpisi lidera skoro svih probosanskih stranaka”, navodi Omerović.

On pojašnjava šta je to što Dodiku stvara paniku.

“Uspostavljanje novih političkih odnosa između političkog vrha Srbije i nekih novihpolitičkih strutkura u RS”, naveo je Omerović.

To je, smatra on, stvari razlog burnih reakcija Dodika u kojem je izjavu iskoristio za nešto drugo.

“Valja osigurati novo nacionalo okupljanje, novu podršku. A kako je osigurati – najbolje po principu nacionalnog i političkog bunta. To je ustaljeni scenario koji je Dodik radio nekoliko puta. Ali, bilo bi sasvim normalno da i građani i birači entiteta RS uvide objektivnu stvarnost i da prestanu nasjedati na ofucane i isprazne političke fore Milorada Dodika”, ističe Omerović.

Pored toga šta je Dodiku zasmetalo, pitanje je i zašto uopće izjava ako su svi stavovi već poznati? Je li to bilo politički mudro objavljivati u ovom trenutku?

“Ja ne mogu dati potvrdan odgovor da nije trebalo. Međutim, pitanje i upit treba da stoji na način da li je trebalo u ovom trenutku. Iskazati svoju spremnost i stavove koji stoje unutar rezolucije je trebalo. Mislim da je to donja granica dostojanstva probosanskog bloka. Ali, evo stavit ćemo upitnik na termin i da li je je trebalo u ovom trenutku i koliko to doprinosi relaksaciji”, ističe zastupnik NiP-a.

No, stvar je već učinjena i sad je pitanje kako će se sve završiti.

“Ja se iskreno nadam da se neće ponoviti situacija iz 2021. godine i da će blokada kao tada trajati 16 mjeseci. Stav NiP-a, a nadam se i ostalih stranaka Trojke, jeste da ćemo učiniti sve na relaksaciji odnosa svih stranaka koje čine većinu. I svih stranaka iz RS, nebitno jesu li u većini. Znači da shvatimo da blokade ne doprinose nikome, narodima koji žive u RS ili FBiH. Imamo već viđeno i naučeno da blokade donose samo štetu. Taj luksuz blokada ne smijemo sebi dozvoliti”, smatra Nihad Omerović.

Raport.ba