Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Nikšić u Krajini: Građani znaju da nisu sami, to je najvažnije

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, nalazi se u obilasku poplavljenih područja u Krajini.

“Ministar Kemal Hrnjić i ja već smo u Ključu i Sanskom Mostu razgovarali sa načelnicima Nedžadom Zukanovićem i Farisom Hasanbegovićem, ekipama civilne zaštite i mještanima.

Situacija koju smo zatekli je mnogo bolja, jer se voda povlači.

Razgovarali smo sa građanima, znaju da nisu sami u ovome, što je najvažnije. Rekli su nam šta im je sada prioritetno potrebno i na to ćemo se fokusirati”, poručio je Nikšić.

Interventna sredstva

Podsjetio je tom prilikom da je Federalna vlada jučer na hitnoj sjednici donijela odluku o dodjeli interventnih sredstava u iznosu 500.000 KM za gradove Bihać i Bosanska Krupa, kao i općinama Sanski Most i Ključ.

“To su interventna sredstva da im posluže za početak. Ali, kada se voda povuče tek će se tada vidjeti kolika je materijalna šteta od poplava”, kazao je Nikšić novinarima tokom posjete poplavljenim područjima u Ključu i Sanskom Mostu.

Kako je dodao, tada će ne samo Federalna vlada, već i drugi nivoi morati da pruže podršku.

Nikšić napominje i da je nakon poplava 2014. godine, formiran Fond za donaciju sredstava u čijem upravnom odboru su bili oni koji su donirali sredstva, kao i predstavnici lokalnih zajednica i Vlade FBiH, te su oni usmjeravali sredstva tamo gdje je bilo potrebno.

Federalni premijer smatra da je to bilo idealno rješenje, iako tog fonda više nema.

“Stoga smo se opredijelili na jučerašnjoj sjednici da sredstva koja je Vlada FBiH odobrila, putem Federalne uprave civilne zaštite, doznačimo opštinama i ta sredstva će biti operativna”, istakao je on.

Znak podrške

Svoju današnju posjetu poplavljenim područjima okarakterisao je više kao čin izražavanja solidarnosti s ljudima – ljudska gesta i znak podrške onima koji se već nekoliko dana i noći bore s poplavama, spašavaju ljude i imovinu.

Načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović zahvalio je premijeru Nikšiću što je u teškim trenucima posjetio i općinu Ključ. Izrazio je nadu da će interventnim sredstvima koje je Vlada FBiH odobrila uspjeti sanirati štetu.

Potvrdio je da vodostaji Sanice i Sane opadaju, kao i ostalih pritoka i potoka, tako da je danas situacija puno boljam prenosi FENA.

Tokom jučerašnjeg dana, kazao je, oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta bilo je pod vodom.

Nije bilo poplavljenih objekata, kuća, osim par njih koji su uspješno odbranjeni i spašeni. Veća šteta je načinjena na infrastrukturi.

Zukanović naglašava da je potrebno preventivno djelovati, iako je to dug proces, “ali ako se svake godine radi pomalo, uspjet će se stvoriti sistem odbrane od poplava“.

Načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović kaže da preliminarne procjene govore da je šteta veća od dva miliona KM.

Komisija će ići na teren

Kada se voda povuče, komisija će na terenu procijeniti štetu. On pretpostavlja da će štete biti i veće.

“Kiša nije uništavala samo objekte, odnosno, kuće građana, infrastrukturu, ceste, mostove… Napravila je i ozbiljne probleme poljoprivrednom dobru, zasadima na području Sanskog Mostu”, istakao je Hasanbegović.

Izvijestio je da je trenutno stanje stabilno. Navodi da su rijeka Sana i njene pritoke u opadanju. Zbog toga relativno brzo očekuju normalizaciju.  

Vlada FBiH jučer je je donijela odluku o izdvajanju interventnih sredstava od ukupno 500.000 KM iz tekuće rezerve Budžeta Federacije BiH, kao interventnu mjeru pomoći za četiri grada i općine u Unsko-sanskom kantonu.

Od ovog iznosa po 150.000 KM odobreno je za Bihać, Bosansku Krupu i Sanki Most, te 50.000 KM za Ključ. Ova sredstva odobrena su putem FUCZ-a.

Delegacija Vlade FBiH u Krajini

Fokurisati se na prioritetne potrebe

Situacija je bolja

Voda se povlači

Raport.ba