Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Nova poskupljenja nisu isključena: Kiša i poplave napravile ogromnu štetu po poljoprivredu

Obilne padavine koje su pogodile našu zemlju proteklih dana, izazvale su katastrofalno stanje i kad je poljoprivreda u pitanju.

Poljoprivrednici bilježe ogromne štete. Sjetva kasni, a ono što je zasijano ili je uništila voda, ili je istruhlo u zemlji.

Potvrdio je ovo u razgovoru za Raport predsjednik federalnog Udruženja poljoprivrednika Nedžad Bićo.

“30-40 površina je tek zasijano, trebat će još neko vrijeme da se zemlja ocijedi, da se nastavi sa sjetvom. Ono što je zasijano, voda je dosta uništila, nešto je istruhlo u zemlji, nešto je voda odnijela tako da će se morati presijavat, generalno katastrofalno stanje”, kazao nam je Bićo.

Bićo: Sjetva kasni

Ističe da je ugroženo sve što je zasijano.

“Kukuruz, silažni kukuruz, povrće, sve je ugroženo gdje je bila poplava, a gdje nije, stagnira u zemlji jer nema sunce, a ima višak vlage. U Hercegovini trešnja ne može da sazrijeva, jagoda je ugrožena, mladi krompir u zemlji truhne… praktično je sve ugroženo.”

Pitali smo hoće li se to odraziti na cijene tih proizvoda, odnosno da li bi moglo doći do poskupljenja.

“Pa vidite, što se tiče primarnih poljoprivrednih proizvođača oni rijetko ili nikad ne utječu na cijene. Naši su proizvodi godinama unazad otprilike iste cijene koja je dosta niska i nerentabilna, ali cijenu diktira otkupljivač, prerađivač i trgovina. Vjerujem da je zbog ovakvog stanja vrlo moguće da će doći do skoka cijena ovih naših kultura”, smatra on.

Na pitanje šta bi moglo poskupiti i za koliko, kaže:

“Od voća vjerovatno će biti trešnja skupa, jagoda je kao što vidite već skupa. Sad kad počne pristizati mrkva, luk i ostalo i to će vjerovatno poskupjeti… moguće je i do 20-30% da će biti skuplje”, kazao nam je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Raport.ba