Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Obilježena 18. godišnjica pogibije Borisa Trajkovskog

Polaganjem cvijeća i minutom šutnje na lokalitetu Matića brdo kod Mostara obilježena je 18. godišnjica smrti bivšeg predsjednika Makedonije (danas Sjeverna Makedonija) Borisa Trajkovskog. On je tragično stradao u padu aviona zajedno sa saradnicima na današnji dan 2004. godine prilikom putovanja na Međunarodnu investicijsku konferenciju u Mostaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Zamjenica predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Slavica Grkovska kazala je da Trajkovski nije bio samo predsjednik jedne države, već i divan čovjek, suprug, brat i prijatelj te uz sve to i jako mudar i human čovjek.

“Bio je veliki vjernik i volio je ljude. Omiljen u svom narodu. Imao je visoko moralne principe i snažno se zalagao za integraciju naše zemlje u NATO i Evropsku uniju. Bilo je to teško vrijeme za našu državu. Njegova smrt je bolan udarac za sve građane Makedonije te ni danas ne postoje riječi kojim se može na pravi način opisati bol svih nas. Neka mu je vječna slava”, kazala je Grkovska.

Cvijeće je na spomeniku na Matića brdu u ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine položio ministar za ljudska prava Miloš Lučić. Rekao je da je odlazak Trajkovskog bio bolan za sve narode u regionu.

“Trajkovski je bio mudar i moderan političar. Ostat će kao takav upamćen ne samo u Sjevernoj Makedoniji, već i u cijelom regionu i šire. Težio je stabilnosti i prosperitetu cijelog regiona. Neka mu je vječna slava i hvala”, poručio je Lučić.

Osim delegacija Vlade Sjeverne Makedonije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, današnjem obilježavanju prisustvovale su i delegacije Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ambasade Sjeverne Makedonije u Bosni i Hercegovini te Grada Mostara.

Vijest Obilježena 18. godišnjica pogibije Borisa Trajkovskog se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus