Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Obilježena 28. godišnjica pogibije komandanta Dizdara i saboraca

U organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) “Zlatni ljiljan”, u Goraždu je danas obilježena 28. godišnjica pogibije načelnika štaba 43. Drinske udarne brigade Ferida Dizdarevića Dizdara i njegovih osam saboraca.

Na današnji dan 1994. godine heroji odbrane Goražda živote su izgubili na najhumanijem vojničkom zadatku. U pokušaju da iz minskog polja na lokalitetu Kusjevrani u opštini Čajniče izvuku tijela saboraca Arifa Omerovića i Vejsila Hasovića koji su noć ranije stradali u akciji izviđanja agresorskih artiljerijskih položaja, poginuli su komandant Ferid Dizdarević i saborci Muris Džananović, Sabahudin Terović, Amir Pašić, Salem Omerović, Nijaz Karović i Bajro Kostić.

– Dizdar i saborci poginuli su u humanoj misiji spašavanja tijela nastradalih saboraca. U tom periodu rata to je bio najveći i nenadoknadiv gubitak Armije RBiH jer ni u jednoj jedinici na prostoru BiH nije bilo slučajeva da je u jednom danu izgubila načelnika štaba, četiri „Zlatna ljiljana“ i naša je obaveza da se trajno sjećamo – kazao je potpredsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja BPK Derviš Hadžić.

Uz rodbinu, prijatelje i nekadašnje saborce, počast poginulim herojima danas u odale delegacije izvršne i zakonodavne vlasti BPK i Grada Goražda, predstavnici vjerskog života te Oružanih snaga BIH. Položeno je cvijeće i proučena Fatiha na mezarjima u naseljima Kolijevke i Glamoč te su evocirane uspomene na hrabrost i humanost poginulih u najtežem periodu odbrane ovih prostora od agresije.Pressmedia