Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Odbrana optuženih u aferi Respiratori danas iznosi završne riječi

Odbrana optuženih u aferi Respiratori danas iznosi završne riječi u Sudu Bosne i Hercegovine.

Time je nastavljeno suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi, čiji se akteri terete u vezi s nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM.

Odbrana optuženih na potezu

Respiratore je nakon proglašenja stanja nesreće u Federacije BiH uzrokovnog pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma “F. H. Srebrena malina“, prenosi FENA.

Pored Fadila Novalića, federalnog premijera, u ovom slučaju optuženi su suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.         

Prošle sedmice, završne riječi iznijela je optužba, odnosno Tužilaštvo BiH.

Optužba smatra kako su izvedenim dokazima i njihovim dovođenjem u vezu potvrđeni, van razumne sumnje, navodi činjeničnog supstrata optužnog akta.

Zastupnik optužbe, tužitelj Tužiteljstva BiH Džermin Pašić je u osvrtu na koncept završnih riječi ukazao na širi kontekst i društveni trenutak kroz koji prolazi BiH,. Naveo je kako se radi o atipičnom i po svemu specifičnom postupku.

Podsjetio je kako se prva saznanja u vezi sa osporenom nabavkom respiratora vežu za istraživačko novinarstvo. To je ovaj slučaj dovelo u fokus javnosti, a što je odbrana okarakterizirala “smišljenim media-planom“.

Trošenje javnog novca

Pašić je ukazao na poteškoće s kojim se Tužiteljstvo suočilo u istrazi, a prema njegovim tvrdnjama, i tokom samog glavnog pretresa, uključujući i situaciju u kojoj je „Sud odbio uvođenje novih dokaza, te naprasno okončao postupak“.

Dotakao se i pitanja (ne)odgovornosti u pogledu trošenja javnog novca/budžetskih sredstava, te sveprisutne korupcije u BiH i odnosa/relacija između triju vlasti – izvršne, zakonodavne i sudske.,

Nakon toga je reagirao predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Branko Perić, zatraživši od optužbe da se fokusira na predmet i prestane “filozofirati”, uz opasku kako se radi o nekorektnom pristupu slučaju.

Tužitelj Pašić je naveo kako je izvršena nabavka respiratora koji ne odgovaraju svrsi liječenja od Covida. Rekao je da je novac za njihovu nabavku transferiran bez ikakvog osiguranja, bankovne garancije i sl.

Drugi zastupnik optužbe u ovom predmetu, tužitelj Mirza Hukeljić analizirao je provedene dokaze. Istakao je kako je za sagledavanje cjelokupnog slučaja te dokaze neophodno pratiti u hronološkom slijedu.

Analizirali dokaze

Hukeljić je ustvrdio kako je postojao prethodni dogovor usmjeren na to da se odabranom ponuđaču isplati novac. Kaže da se prenebregava činjenica da “Srebrena malina“ nije registrovana za nabavku medicinske opreme.

Detaljno je analizirao dokaze, dovodeći ih u određeni odnos i u kontekst dešavanja. Podsjetio je na iskaze svjedoka od kojih su neki izmijenjeni tokom glavnog pretresa.

Između ostalog, fokusirao se na ugovore o nabavci i cijene koštanja respiratora najprije HCV 003, a potom ACM812 A, te ulogu optuženika u analiziranim fazama i segmentima cjelokupnog procesa.

Kazao je i kako je Tužiteljstvo ostalo uskraćeno za određene dokaze od dobavljača iz Kine. Rekao je da je njihova zamolnica putem međunarodne pravne pomoći ostala bez odgovora.

Istovremeno, naveo je kako se radi o državi koja ne razmjenjuje informacije u slučajevima krivičnih djela u oblasti roba i usluga koje dolaze iz NR Kine. Podsjetio je kako se radi o problemu s kojima su se suočavale i druge zemlje.

Raport.ba