Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

OHR o izjavi reisa Kavazovića: Nema potrebe da se institucije BiH brane oružjem

Na izjavu reisa Husein ef. Kavazovića da Bošnjaci trebaju biti spremni braniti institucije BiH i oružjem, reagirao je OHR.

Reis Kavazović je u intervjuu za MTV Igman kazao da traje udar na države i da ih, ako one padnu, treba braniti i oružjem.

“Ured visokog predstavnika, kao i sam visoki predstavnik, izuzetno poštuje reisu-l-ulemu Kavazovića. Osobe koje su odgovorne za promicanje pozitivnog razvoja u BiH trebaju zajedno naglasiti da nema ničega što bi situaciju u 2023. godini moglo povezati sa užasnim okolnostima iz 1992. godine”, navodi se u saopćenju OHR-a.

pic.twitter.com/cZOhtb6qlQ— OHR BiH (@OHR_BiH) March 6, 2023

Kažu da se institucije BiH mjesto za političke rasprave i da nema potrebe da se brane oružjem.

“Postoji snažno i održivo opredjeljenje, kako na međunarodnom tako i na domaćem nivou, u pogledu funkcioniranja institucija. Sva pitanja i rasprave trebaju biti riješeni konkretnim demokratskim mjerama i u okvirima Dejtonskog mirovnog sporazuma”, ističe se.

A OHR je reagirao na ovu izjavu Kavazovića:

“Taj proces stasavanja od bespomoćnosti do naroda koji ne možete poraziti je kod mene bio upečatljiv. Ta odlučnost naroda da se bori, da pruži otpor. Koliko će žrtava biti to je nešto drugo, ali otpor i odlučnost su me fascinirali… Ovdje je jako važno da mi razumijemo šta nam se dogodilo, kako se dogodilo, kako smo od jednog naroda koji je bio osuđen na potpunu propast, uz velike žrtve, uz odlučnost da podnesemo te žrtve, stasali u narod koji je ostvario svoje ciljeve… Mi smo svi bili spremni da se žrtvujemo za našu domovinu… Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to ’92., moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”, kazao je reisu-l-ulema Kavazović za MTV Igman.


Raport.ba