Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Okerić: Zbog neprovođenja zakona može doći do urušavanja sigurnosnog sistema u KS

Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo, koju predvodi Elvedin Okerić, upozorava da zbog neprovođenja zakona i podzakonskih akata Uprave policije KS, može doći do urušavanja sigurnosnog sistema u Kantonu Sarajevo.

Okerić: Ključne potrebe sigurnosnog sistema

Okerić je u razgovoru za Fenu kazao da je Komisija reagirala na činjenicu da već nekoliko godina nedostaje veliki broj policijskih službenika u Upravi policije Kantona Sarajevo. Što je izazvalo  potrebu za enormno velikim brojem prekovremenih sati policijskih službenika koji nepravedno dodatno rade za ljudske resurse koji godinama nedostaju u Upravi policije.

“U protekle tri godine Uprava policije koju predvodi policiji komesar Nusret Selimović nije odgovorila na ključne potrebe sigurnosnog sistema Uprave policije kao što su kapacitiranje ljudskim resursima. I opremanjem Uprave policije neophodnim materijalno-tehničkim sredstvima”, istakao je Okerić.

Pojašnjava da Uprava policije, koja ima zakonom propisanu finansijsku samostalnost, ima jako nisko izvršenje budžeta. I pored kontinuirane podrške Vlade Kantona Sarajevo koja je na zahtjev ministra unutrašnjih poslova KS izdvojila samo u prošloj godini više od 20 miliona KM za nabavku neophodne opreme i materijalno-tehničkih sredstva za kvalitetan i efikasan rad policijskih službenika na terenu.

“U prošloj godini Uprava policije uspjela je realizovati samo oko 900 hiljada KM. I tako propustila priliku da kapacitira policijske službenike sa neophodnom opremom kao što to rade drugi kantoni”, istakao je Okerić.

Popunjavanje upražnjenih mjesta

Upravi policije, dodao je, trenutno nedostaje oko 800 policijskih službenika na osnovu nove sistematizacije, usvojene u februaru 2022. godine. Tvrdi da je unapređenje policijskih službenika zadnji put provedeno 2018. godine. Iako je zakonska obaveza da se svake godine popunjavaju upražnjena mjesta kako ne bi ostale rupe u organizacionim jedinicama.

“Redovno unapređenje policijskih službenika i jačanje sigurnosnog sistema u Kantonu Sarajevo zaustavljeno je prije četiri godine. I ne znamo zbog čega, neznanja ili svjesnog provođenja nečije agende o slabljenju sigurnosnog sistema”, istakao je Okerić.

Okerić ističe da zbog neprovođenja zakona i pravovremenih  unapređenja. Između ostalog i unapređenja u čin glavnog inspektora od juna 2022. godine, policijskog komesara Uprave policije Kantona Sarajevo nema ko zamijeniti u slučaju bilo kakvog njegovog odsustva koje bi ga spriječilo da može raditi svoj posao.

“Ovisnost o jednom čovjeku. Te olako držanje da neće nastupiti nikakve neželjene posljedice za Kanton Sarajevo kao ekonomski i administrativni centar. Te cjelokupan sigurnosni sistem je neodgovorno i neprofesionalno”, smatra Okerić.

Naglasio je da će do 2026. godine nekoliko stotina policijskih službenika otići u penziju. Kao i da se tokom ove i naredne dvije godine očekuje odlazak u penziju više od 300 iskusnih policijskih službenika.

“Provođenje procedura za prijem novih policijskih službenika odvija se jako sporo, po godinu i po dana i više što dodatno usložnjava trenutnu situaciju. Idovodi u pitanje buduće efikasno funkcionisanje sigurnosnog sistema Kantona Sarajevo”, kazao je.

Okerić je zaključio da je postupak unaprjeđenja pravo policijskog službenika koje je zakonom propisana obaveza policijskog komesara da svake godine popunjava upražnjena mjesta u Upravi policije kako ne bi došlo do nepravovremenog zanavljanja policijskih kadrova. I opterećivanja funkcionalnosti rada Uprave policije.

Raport.ba